Kuchynské pomôcky, ako sú mikrovlnné rúry, rúry a mixéry, robia varenie oveľa jednoduchšie a oveľa rýchlejšie. Už viac nepečieme jedlá nad ohňom a nerozdrvujeme korenie paličkou. Moderné kuchynské spotrebiče nám pomáhajú vo všetkom.
Jedným z takýchto „život-uľahčujúcich“ vynálezov je mikrovlnná rúra.
Vďaka nej je možné piecť, variť alebo ohrievať jedlo v priebehu niekoľkých minút alebo dokonca niekoľkých sekúnd – čaro! Používame ju, aj keď vieme, že spôsob fungovania „mikrovlnnej rúry“ nie je prospešný pre naše zdravie. Ale to nie je všetko – existujú potraviny, ktoré nie sú vhodné na zohrievanie v mikrovlnnej rúre!
1. Kuracie mäso
Zahrievanie pripraveného kurča v mikrovlnnej rúre, napríklad nasledujúci deň, môže spôsobiť zmeny v jeho prirodzenej štruktúre bielkovín, ktoré môžu byť nebezpečné pre zdravie a gastrointestinálny trakt. Ak ho musíte zohriať, uistite sa, že robíte to pri nízkej teplote a krátko.
2. Huby
Huby môžu spôsobiť poruchy trávenia a dokonca prispieť k problémom so srdcom. Neohrievajte ich a vyberte ich z potravín, ktoré chcete vložiť do mikrovlnnej rúry.
3. Špenát
Ohrievať špenát je naozaj zdraviu nebezpečné, a preto by ste to nikdy nemali robiť. Odporúča sa ho zjesť ihneď po príprave. Prečo? Špenát obsahuje vysoký podiel nitrátov, ktoré sa pri ohriatí pretvárajú na dusitany. To znamená, že po ohriatí sa špenát stane karcinogénnym.
4. Zemiaky
Zemiaky majú veľa užitočných vlastností, vďaka čomu sú veľmi prospešné, ale ak ich necháte deň či dva stáť a vychladnúť, potom môžu tieto vlastnosti stratiť rovnako tak, ako výživovú hodnotu. Potom môžu byť pre telo veľmi nebezpečné a už nie užitočné.
5. Vajcia
Vajcia môžu byť smrteľne nebezpečné, ak ich vystavíte pôsobeniu vysokých teplôt a ohrejete ich. Ak sa vajcia pridajú počas prípravy, potom nebezpečné nie sú. Jedná sa len o ohrievanie smažených a varených vajec.
6. Materské mlieko radšej ohrejte v hrnci
Mnoho mamičiek zmrazujú a skladuje materské mlieko pre neskoršie použitie. Mikrovlnka ohrieva všetko nerovnomerne. Takže ak dáte materské mlieko do mikrovlnnej rúry, riskujete, že sa v ňom vytvoria časti, ktoré budú moc horúce a vaše bábätko si popáli podnebie. Nehľadiac na to, že ohrievanie nevhodnej plastovej fľaše uvoľňuje do mlieka nebezpečné karcinogény. Materské mlieko teda vždy radšej ohrejte buď v hrnci na platni alebo rozmrazte v horúcej vode.
6. Zeler a červená repa
Zeler sa používa hlavne pri príprave polievok. Obsahuje nitráty rovnako ako špenát, takže pri ohriatí sa tieto nitráty pretvárajú na dusitany. Pri ohrievaní polievky je lepšie z nej zeler vybrať a rovnako tak i mrkvu.
Čo ešte nepatrí do mikrovlnky?
Nekvalitné plastové misky a polystyrén
Mnoho plastov obsahuje chemickú látku bisfenol A (BPA), podobnú estrogénu. Chemikálie z nekvalitných plastov sa pri ohrievaní uvoľnia do vášho jedla a môžu spôsobovať hormonálnu nerovnováhu, neplodnosť alebo rakovinu. Ďalšou uvoľnenou nebezpečnou látkou pri ohrievaní plastu sú ftaláty, ktoré môžu mať na svedomí zvýšený krvný tlak. Podobne to je aj s polystyrénom, ktorý pri ohrievaní uvoľňuje škodlivý dioxon. Pri ohrievaní tiež preniká do jedla a zvyšuje riziko rakoviny.
U plastových škatuliek je dôležité sledovať piktogramy na zadnej strane. Ak sú preškrtnuté symboly umývačky riadu alebo mikrovlnky, určite sa ohrevu v mikrovlnnej rúre vyhnite.
Kovové riady a alobal
Do mikrovlnky tiež nikdy nedávajte kovové riady a alobal. Kov odráža mikrovlnné žiarenie a môže dôjsť k iskreniu.
Zdobený riad
Hlavne staršie zdobené taniere a šálky radšej do mikrovlnky nedávajte. Zdobenie totiž obsahuje kovy a v mikrovlnke by spôsobili iskrenie.
V čom teda ohrievať jedlo v mikrovlnke?
Jedlo v mikrovlnke ohrievajte na obyčajných porcelánových tanieroch bez akýchkoľvek ornamentov V obchodoch zoženiete aj plastové misky do mikrovlnky, ktoré sú z polypropylénu. Jedná sa síce o plast, ale polypropylén je odolný voči vysokým teplotám, takže jedlo v ňom možno ohrievať. Sklenený riad do mikrovlnky musí byť z varného skla, inak praskne.
Leave a Reply