Kto by si nechcel udržať svoje mladistvé pohyby a v pohode si užívať svoj život. S týmto Vám môže pomôcť mak. Mak pochádza zo Strednej Ázie, ale v súčasnosti sa najviac konzumuje v Európe.
Našťastie mak zaujíma ústredné miesto v stredoeurópskych stravovacích návykoch, hoci len málo ľudí vie o jeho liečivých vlastnostiach.
Obsahuje veľa horčíka, / obnova kosti/ rastlinných mastných kyselín /Omega 4/ , aminokyselín, enzýmov: plus fosfor, vápnik, draslík a železo sa v ňom tiež nachádzajú. Málokto vie, že spomaľuje proces starnutia; obmedzuje odbúravanie kostí a začína obnovovať zrednuté kostné tkanivo.
Znižuje vysoký krvný tlak. Vďaka zloženiu nenasýtených mastných kyselín je možné zabrániť vzniku trombózy a embólie. Normalizuje hladinu cholesterolu v krvi a zároveň zvyšuje obranný mechanizmus tela. A v neposlednom rade takmer úplne eliminuje kŕče, ktoré vznikajú v nohách.
Tiež zvyšuje duševnú výkonnosť, má priaznivý vplyv na hojenie rán. A je tu ešte jeden argument v jeho prospech: stojí len pätinu z toho, čo stoja potravinové doplnky inzerované na podporu mozgovej činnosti. Mali by sme tiež vedieť, že nemá liečivý účinok okamžite, ale v dlhodobom horizonte (2-3 mesiace), tom znamená, že mak by sme mali konzumovať pravidelne.
Odporúčané použitie a skladovanie:
Mletý mak sa zmieša s trochou vody, ochutí medom alebo cukrom, umiestni sa do nádoby a potom sa uloží do chladničky.
V prvých mesiacoch ho konzumujeme denne, najmenej 1 polievkovú lyžicu. Neskôr (v závislosti od stavu organizmu) každé dva dni.
Môže sa tiež konzumovať takto: Denne (ráno alebo popoludní) použijeme 1- 0,5 dl mlieka alebo vody a jednu vrchovatú polievkovú lyžicu maku, osladíme si podľa chuti, zmiešame a vypijeme. Po chvíli, môžeme zapiť pohárom mlieka alebo vody. Po dosiahnutí veku 50 rokov sa odporúča konzumovať mak pravidelne.
Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply