Najlepší čas na púpavovú tinktúru. Elixír, ktorý zlepšuje prácu pečene a obličiek!

Púpava je liečivá rastlina, ktorá sa v ľudovom liečiteľstve využíva už po generácie. Púpavové tinktúry, založené na tradičných receptúrach, majú veľké zdravotné benefity. Najlepšie je začať s prípravou nápoja práve teraz, keď sa objavia čerstvé kvety.

1. Prirodzená zbraň proti vírusom

Púpava je veľmi často vnímaná ako burina, rastie na trávnikoch, lúkach a záhradách. Táto nenápadná rastlinka je však  zdrojom mnohých cenných látok, ktoré priaznivo vplývajú na zdravie a pohodu.

Púpava je zdrojom napr.  vitamínov  A, C, D , E a  vitamínov  skupiny B. Ďalej v nej nájdeme železo, draslík, kremík, horčík, antioxidanty a  flavonoidy.  Preto pôsobí veľmi všestranne – posilňuje imunitu, má protizápalové, antivírusové a protiplesňové vlastnosti.

Rastlina pôsobí aj močopudne a zároveň dezinfikuje močové ústrojenstvo. Podporuje  trávenie, činnosť  pečene, obličiek a žlčníka. Ovplyvňuje odstraňovanie toxínov z tela a pomáha pri kožných ochoreniach .

2. Tinktúra z púpavy

Púpavová tinktúra je prírodné jarné tonikum, ktoré sa tradične používa na zvýšenie energie a prečistenie tela po dlhej zime v interiéri. Často sa vyrába ako jednoduchá tinktúra z koreňa púpavy, ale môžete si vyrobiť aj tinktúru z celej rastliny, aby ste si užili výhody každej časti tejto liečivej divokej buriny. Púpavy prichádzajú práve vtedy, keď naše telá potrebujú po dlhej zime plných ťažkých jedál trochu pozbierať. Je to horké tonikum, ideálne na prečistenie pečene a trávenia,  na dodanie energie, aby ste mohli naplno využiť slnečné jarné dni.

Každá časť púpavy je jedlá a liečivá, od žiarivo žltých okvetných lístkov, po stonku až po zelené jarné listy a do pôdy s ich dlhým koreňom.

Z listov sa pripravujú lahodné svieže jarné šaláty a z kvetov chutné púpavové víno, alebo med. Korene púpavy sa dajú variť ako mrkva, verte tomu alebo nie, sú chutné aj samé o sebe.

Okrem toho, že púpavy konzumujete iba v sezóne, môžete si ich liečivé účinky uchovať na celoročné použitie ako jednoduchú púpavovú tinktúru.

Na prípravu tinktúry potrebujete:

Budete potrebovať asi 2-3 rastliny na liter alkoholu na tinktúru celej rastliny alebo asi desať veľkých koreňov na tinktúru z koreňa rastliny.

Púpavu so všetkým jej časťami poriadne umyte a odkvapkajte. Nasekajte ich na drobné časti a vložte do sklenej nádoby s uzáverom a zalejte alkoholom (vodkou/ môžete tiež použiť akúkoľvek inú liehovinu, ktorú chcete, a dobre funguje aj whisky, brandy alebo gin.).

V ideálnom prípade je nádoba asi do 2/3 plná čerstvých koreňov (alebo čerstvo nasekanej celej rastliny) a potom sa naplní vodkou do jedného palca od vrchu.

Nechajte tinktúru vylúhovať na chladnom tmavom mieste a pretrepte ju, kedykoľvek si spomeniete. Tinktúra z  púpavy potrebuje na lúhovanie aspoň mesiac, ideálne však 6 až 8 týždňov na získanie plnej potencie.

Keď je tinktúra hotová, preceďte ju cez jemné sitko a tinktúru skladujte v jantárových fľaštičkách s kvapkadlom.

3. Dávkovanie tinktúry

  • Všeobecná starostlivosť o zdravie ~ 1/2 čajovej lyžičky dvakrát denne.
  • Akútne kožné erupcie ~ 10 kvapiek do vody často počas dňa.
  • Pri artritíde, dne, ekzémoch, psoriáze a problémoch s pečeňou ~ 1 čajová lyžička 3x denne vo vode.
  • Poruchy trávenia ~ 10 kvapiek do vody každú hodinu až do vyriešenia.

4. Zdravotné účinky

Púpava je dobre známa bylina na trávenie a niekoľko kvapiek sa môže užiť pred jedlom, aby sa predišlo plynatosti a po jedle pri pálení záhy. Je známa aj ako čistiaca bylina, ktorá podporuje zdravú funkciu pečene a obličiek. Rovnaký čistiaci účinok sa používa ako čistič krvi, ktorý môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi.

Ako jemné diuretikum sa púpavová tinktúra používa na liečbu UTI a zadržiavania vody.

Bylinkári tiež predpisujú púpavovú tinktúru na podporu zdravej a čistej pleti. Tradične sa tiež používa na pomoc pri budovaní energie a vytrvalosti, čo môže byť užitočné po dlhej zime v interiéri.

Podľa bylinkárky Julie Bruton-Seal sa tinktúra z púpavy používa na:

  • Kožné problémy
  • Pomalá pečeň
  • Zápcha
  • Problémy s močením
  • Zadržiavanie tekutín
  • Artritída
  • Dna
  • Kocovina
  • Chronické ochorenie

Korene majú najkoncentrovanejšie liečivé účinky. V súčasnosti však bylinkári začínajú používať viac extraktov z celých rastlín, aby získali vyváženejšiu tinktúru, ktorá zahŕňa liečivé výhody celej rastliny.

Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*