Rady svätej Hildegardy si už niekoľko rokov získavajú nových priaznivcov. Nečudo, veď mnohé pravidlá, ktoré vymyslela benediktínska mníška, sa zhodujú s odporúčaniami moderných odborníkov na výživu. Niektoré jej názory však môžu byť šokujúce, pretože za “jed“ považovala napr. slivky, broskyne či jahody. Znie to absurdne? Nie úplne.
1. Jahody v strave sv. Hildegardy
Sv. Hildegarda z Bingenu bola autorkou mnohých diel z oblasti teológie, medicíny a výživy. Práve jej názory súvisiace s dietetikou sú dnes čoraz populárnejšie. Diéta odporúčaná mníškou, nazývaná špaldová, je založená na poskytovaní optimálneho množstva živín organizmu, striedmosti v jedení a relatívne malej pestrosti jedál.
Hoci mníška videla potenciál zeleniny a ovocia, niektoré z nich nezískali jej súhlas. St. Hildegarda odporúčala opatrnosť pri konzumácii napr. zemiakov, papriky alebo hríbov.
Na druhej strane, medzi produkty rozhodne zakázané patrí pór, slivky, broskyne a dokonca aj šošovica . Medzi nimi aj jahody , na ktoré väčšina z nás čaká celý rok. Nízkokalorické, ľahko stráviteľné a hlavne veľmi chutné.
Prečo ich teda Hildegarda navrhla vylúčiť zo stravy a dajú sa jej názory ospravedlniť?
„Jahody spôsobujú hromadenie hlienu, nie sú vhodné pre zdravého ani chorého človeka, pretože rastú pri zemi a v prehnitom vzduchu“ – napísala v jednom zo svojich diel.
Moderní zástancovia posvätnej stravy veria, že jahody môžu podporovať zápaly v tele a môžu tiež vyvolať alergie . St. Hildegarda verila, že jahody môžu zosilniť aj príznaky existujúcich chorôb, oslabiť a preťažiť celé telo.
2. Máte radi jahody? Pozor na patogény
Hoci názor sv. Hildegardy by nám v jedení týchto sezónnych plodov nemala brániť, je na zváženie, či nás jahody skutočne môžu nejakým spôsobom ohroziť.
Jedno je isté – jahody sú vysoko alergénne, čo mamičky malých detí veľmi dobre vedia. A čo viac, alergia na jahody sa môže objaviť kedykoľvek v našom živote.
A podpora zápalu? Hildegarda sa mýlila, pretože jahody majú vďaka prítomnosti polyfenolov a veľkej dávke vitamínu C na náš organizmus protizápalové a protirakovinové účinky. Pod jednou podmienkou – že jeme čerstvé, čisté ovocie bez pesticídov. Takže je tu isté nebezpečenstvo.
Jahody sú ovocie, ktoré sa veľmi rýchlo kazí , niekedy aj niekoľko hodín po zbere. Pleseň môže byť navyše voľným okom neviditeľná a aj tak je pre telo toxická. Jahody sú tiež zraniteľnejšie ako iná zelenina a ovocie voči škodlivým baktériám, v mnohých prípadoch prenášaných zvieratami. Patogénne baktérie E. coli alebo Listeria monocytogenes , nebezpečné najmä pre tehotné ženy. Všetko preto, že plody rastú nízko pri zemi, na malých kríkoch, a navyše majú charakteristickú štruktúru, ktorá sťažuje ich umývanie.
Na zozname zeleniny a ovocia najviac kontaminovaných pesticídmi sa už roky objavujú aj jahody.
Existuje na to nejaká rada? Určite to nie je dôvod na vylúčenie jahôd z vášho jedálnička, pokiaľ na ne nemáme silnú alergiu. Vyberajme si radšej bioplody, nezabúdajme ich rýchlo zjesť a správne uskladniť a predovšetkým jahody dôkladne umyť!
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply