Podľa stredovekej mníšky sú jahody “jed“. Mala sv. Hildegarda pravdu?

Rady svätej Hildegardy si už niekoľko rokov získavajú nových priaznivcov. Nečudo, veď mnohé pravidlá, ktoré vymyslela benediktínska mníška, sa zhodujú s odporúčaniami moderných odborníkov na výživu. Niektoré jej názory však môžu byť šokujúce, pretože za “jed“ považovala  napr. slivky, broskyne či jahody. Znie to absurdne? Nie úplne.

1. Jahody v strave sv. Hildegardy

Sv. Hildegarda z Bingenu bola autorkou mnohých diel z oblasti teológie, medicíny a výživy. Práve jej názory súvisiace s dietetikou sú dnes čoraz populárnejšie. Diéta odporúčaná mníškou, nazývaná špaldová, je založená na poskytovaní optimálneho množstva živín organizmu, striedmosti v jedení a relatívne malej pestrosti jedál.

Hoci mníška videla potenciál zeleniny a ovocia, niektoré z nich nezískali jej súhlas. St. Hildegarda odporúčala opatrnosť pri konzumácii napr. zemiakov, papriky alebo hríbov.

Na druhej strane, medzi produkty rozhodne zakázané patrí pór, slivky, broskyne a dokonca aj šošovica . Medzi nimi aj jahody , na ktoré väčšina z nás čaká celý rok. Nízkokalorické, ľahko stráviteľné a hlavne veľmi chutné.

Prečo ich teda Hildegarda navrhla vylúčiť zo stravy a dajú sa jej názory ospravedlniť?

„Jahody spôsobujú  hromadenie hlienu, nie sú vhodné pre zdravého ani chorého človeka, pretože rastú pri zemi a v prehnitom vzduchu“ – napísala v jednom zo svojich diel.

Moderní zástancovia posvätnej stravy veria, že jahody môžu podporovať zápaly v tele a môžu tiež vyvolať alergie . St. Hildegarda verila, že jahody môžu zosilniť aj príznaky existujúcich chorôb, oslabiť a preťažiť celé telo.

2. Máte radi jahody? Pozor na patogény

Hoci názor sv. Hildegardy by nám v jedení týchto sezónnych plodov nemala brániť, je na zváženie, či nás  jahody skutočne môžu nejakým spôsobom ohroziť.

Jedno je isté – jahody sú vysoko alergénne, čo mamičky malých detí veľmi dobre vedia. A čo viac, alergia na jahody sa môže objaviť kedykoľvek v našom živote.

A podpora zápalu? Hildegarda sa mýlila, pretože jahody majú vďaka prítomnosti polyfenolov a veľkej dávke vitamínu C na náš organizmus protizápalové a protirakovinové účinky. Pod jednou podmienkou – že jeme čerstvé, čisté ovocie bez pesticídov. Takže je  tu isté nebezpečenstvo.

Jahody sú ovocie, ktoré sa veľmi rýchlo kazí , niekedy aj niekoľko hodín po zbere. Pleseň môže byť navyše voľným okom neviditeľná a aj tak je pre telo toxická. Jahody sú tiež zraniteľnejšie ako iná zelenina a ovocie voči škodlivým baktériám, v mnohých prípadoch prenášaných zvieratami. Patogénne baktérie E. coli alebo Listeria monocytogenes , nebezpečné najmä pre tehotné ženy. Všetko preto, že plody rastú nízko pri zemi, na malých kríkoch, a navyše majú charakteristickú štruktúru, ktorá sťažuje ich umývanie.

Na zozname zeleniny a ovocia najviac kontaminovaných pesticídmi sa už roky objavujú aj jahody.

Existuje na to nejaká rada? Určite to nie je dôvod na vylúčenie jahôd z vášho  jedálnička, pokiaľ na ne nemáme silnú alergiu. Vyberajme si radšej bioplody, nezabúdajme ich rýchlo zjesť a správne uskladniť a predovšetkým  jahody dôkladne umyť!

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*