Môžu znížiť zápal a posilniť imunitný systém. Odborník na výživu prezrádza, ktoré fermentované produkty sa oplatí zaradiť do každodenného jedálnička a poskytujú prirodzenú ochranu pred rakovinou.
1. Fermentované potraviny pomáhajú chrániť pred rakovinou
Lauren Lepley, odborník na wellness a výživový poradca, vás vyzýva, aby ste do svojho každodenného jedálnička zaradili fermentované potraviny. Tvrdí, že takéto produkty môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny.
Fermentované produkty môžu pomôcť chrániť pred rakovinou (Getty Images)
– Fermentované potraviny sú vysoko na zozname potravín s protirakovinovými vlastnosťami. Obsahujú prospešné baktérie – probiotiká, ktoré majú množstvo zdravotných benefitov. Ide o potenciálnu prevenciu rakoviny – upozorňuje Lauren Lepley v rozhovore pre express.co.uk.
Vysvetľuje, že probiotiká sú prospešné baktérie, ktoré žijú v črevách a pomáhajú udržiavať rovnováhu mikroorganizmov v tráviacom systéme. Mimoriadne dôležité sú napr. pre správne trávenie a imunitu.
Lauren Lepley vysvetľuje, že prospešné baktérie vo fermentovaných potravinách môžu pomôcť predchádzať rakovine:
- zníženie zápalu,
- posilnenie imunitného systému,
- podpora tvorby mastných kyselín s krátkym reťazcom,
- napomáhajú detoxikácii organizmu.
2. Tajomstvá japonskej kuchyne
Lepleyin zoznam obsahuje okrem zeleniny aj japonské špeciality: miso a natto.
Výskum uskutočnený v roku 2020 vedcami z Národného centra pre rakovinu v Japonsku ukázal, že konzumácia týchto produktov bola spojená s nižším rizikom úmrtnosti.
Miso je fermentovaná pasta zo sójových bôbov, ktorá sa bežne používa v japonskej kuchyni.
Odborník argumentuje tým, že je zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov, ale aj prospešných baktérií, ktoré podporujú trávenie. Štúdie na hlodavcoch ukázali, že miso môže inhibovať rozvoj rakoviny hrubého čreva, ako aj nádorov pľúc, prsníka a pečene .
Natto je tiež japonské jedlo vyrobené z fermentovaných sójových bôbov. Je bohaté na vitamín K2, ktorý môže pôsobiť protizápalovo.
3. Pite kefír a kombuchu
Lepley tiež podporuje pitie kefíru. Ide o mliečny nápoj z Kaukazu, ktorý je prirodzeným zdrojom probiotík. Výskum publikovaný v časopise „Medical Oncology“ naznačuje, že má protirakovinové vlastnosti a môže pôsobiť okrem iného v na kolorektálny karcinóm, rakovinu prsníka a pľúc.
Bežný čaj by sa mal čo najčastejšie nahrádzať kombuchou. Ide o čajovú hubu (japonská huba), ktorá po pridaní do sladeného čaju začne kvasiť. Výsledkom je sladkokyslý, osviežujúci nápoj.
Kombucha, bohatá na probiotiká a antioxidanty, môže podporovať liečbu rakoviny hrubého čreva.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply