Najlepší nápoj pre žalúdok, črevá, pečeň, obličky a kosti. Stojí za to vypiť pohár denne!

Fermentované nápoje nám prinášajú  mnohé zdravotné výhody. Ich pravidelná konzumácia prináša mnohé benefity, oplatí sa po nich siahnuť aj pri diéte. Aké ďalšie výhody má fermentovaný produkt?

1. Výhody konzumácie kefíru

Kefír môže byť vyrobený z kravského, ovčieho aj kozieho mlieka. Na prípravu potrebujete aj  kefírové zrná, ktoré obsahujú baktérie Lactobacillus kefiri, Leuconostoc, Lactococcus a Acetobacter a kvasinky.

Kyslá chuť je charakteristickým znakom kefíru, ktorý je prírodným probiotikom. Bio aktívne zložky v ňom obsiahnuté prinášajú mnohé zdravotné benefity. Je to skvelý antioxidant plný vitamínov a minerálov.

Zaujímavosťou je, že kefír obsahuje nízky obsah laktózy, čo znamená, že po ňom môžu siahnuť aj ľudia s intoleranciou na mliečnu bielkovinu. Mliečny nápoj je bohatý na bielkoviny, vápnik, horčík, vitamín D, riboflavín a vitamín B12.

V mliečnom nápoji nájdeme minimálne 12 aktívnych probiotických kmeňov, ktoré pomáhajú starať sa o zdravie čriev a rovnováhu mikroflóry. Kefír podporuje dobré baktérie a pomáha udržať tie zlé pod kontrolou, zabraňuje ich prílišnému množeniu.

Pravidelná konzumácia kefíru zabezpečuje zdravie kostí. Na spevnenie, prestavbu a zlepšenie ich hustoty stačí jeden pohár kefíru. Je to  dôležité najmä vtedy, keď sa kostná hmota vekom stráca a oslabuje.

Kefír je skvelým doplnkom mnohých jedál (Pixabay)

2. Samotné zdravie v mliečnom nápoji

Bakteriálne kultúry obsiahnuté v kefíre podporujú imunitu organizmu vďaka prítomnosti antibiotických látok . Bakteriocíny vytvárajú ochrannú bariéru a dokonca majú baktericídny účinok a zabraňujú vzniku mnohých chorôb.

Kefír je tiež skvelým zdrojom metabolitov, ktoré zabraňujú hromadeniu cholesterolu . Navyše je ľahko stráviteľný a niektoré baktérie v ňom obsiahnuté pôsobia protirakovinovo. Podporuje tiež nervový systém a zlepšuje pohodu .

Po kefíre by mali siahnuť aj aktívni ľudia. Vysoký obsah bielkovín podporuje obnovu svalov a tiež obsahuje horčík potrebný pre ich správne fungovanie. Ideálne pre budovanie a rast svalového tkaniva.

Existuje mnoho výhod konzumácie kefíru. Je však potrebné pripomenúť, že telo si musí na nápoj  najskôr zvyknúť . Zo začiatku sa môžu objaviť nepríjemné nepríjemnosti tráviaceho systému, ktoré však časom ustúpia. Nie je dôvod na obavy.

Aké sú zdravotné účinky kefíru?

  • zamedzuje zhromažďovanie a hnitie potravy v črevách
  • odkysľuje organizmus (aj keď je chuťovo kyslý, vyvoláva zásaditú reakciu organizmu)
  • produkuje enzýmy, ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky
  • rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napríklad laktózu v mlieku, a preto tí, pre koho je mlieko ťažko stráviteľné, nemávajú s mliečnym kefírom problémy)
  • v tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s rôznymi nežiaducimi premnoženými kvasinkami, baktériami a vírusmi
  • stimuluje imunitný systém
  • uzdravuje choroby srdca a rozkladá cholesterol v cievach
  • uzdravuje slinivku, pečeň a slezinu
  • uzdravuje žlčník, čistí žlčovody a rozkládá žlčové kamene
  • uzdravuje žalúdok, čreva, dvanástorník a hojí vredy
  • uzdravuje obličky a kontroluje močové cesty
  • reguluje obranné látky organizmu
  • reguluje tlak krvi
  • vyvíja antibiotiká a hojí zápaly organizmu
  • brzdí vývoj metastáz pri rakovine
  • spomaluje starnutie

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*