Symbol prichádzajúcej jesene. Je to prospešné pre črevá a pečeň!

Ak vás trápia črevá a pečeň, na tieto červené bobule, by ste nemali zabúdať!

Tieto červené plody sú nespochybniteľným symbolom blížiacej sa jesene. Ponúkajú však oveľa viac ako výnimočnú krásu. Je to pokladnica zdravia, ktorá pomôže pri mnohých neduhoch a je skvelá aj  v kuchyni.

Jarabina pre zdravie a krásu

Bobule jarabiny sú skutočným arzenálom vitamínov a cenných mikroelementov. Obsahuje okrem iných  vitamínov a minerálov aj veľa betakaroténu – dokonca dvakrát toľko ako v mrkve.

Okrem toho je jarabina bohatým zdrojom vitamínov: A, C a PP. Obsahuje tiež horčík, meď, antokyány a triesloviny.

Pôsobivé zloženie sa premieta do komplexných zdravotných výhod. Jarabina obyčajná môže byť neoceniteľnou podporou pre tráviaci trakt. Pomáha pri plynatosti, pôsobí protizápalovo na črevá a sliznicu žalúdka.

Vďaka obsahu kyseliny parasorbovej  pôsobí laxatívne, takže pomôže ľuďom, ktorí bojujú so zápchou.

Prospeje aj pečeni, pretože jarabina detoxikuje a upokojuje podráždenia.

Oplatí sa po nej siahnuť pri problémoch s močovým ústrojenstvom. Pôsobí močopudne a zabraňuje aj infekciám močových ciest.

Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam sa môže použiť ako profylaktikum pri prechladnutí a chrípke.

Plody jarabiny sú bohaté na vitamíny A, B1, B2 a C, ktoré sú nevyhnutné pre silný a zdravý imunitný systém. Akoby to nestačilo, má tiež antidiarrheálne a sťahujúce vlastnosti. Sú tiež indikované na liečbu prípadov anémie, fyzického a psychického vyčerpania a všeobecnej slabosti.

Spôsob použitia jarabiny je nasledovný:

  1. Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je obrať  čerstvú zrelú jarabinu zo stromu.
  2. Potom sa svedomite vyčistí.
  3. Potom sa pečú tak, aby boli plody úplne zakryte vo  vode.
  4. Privedú k varu a nechajú sa vrieť asi 15 minút, potom sa odstaví z plameňa.
  5. Nakoniec prepasírujeme a môžeme konzumovať.

Jarabina v domácej komore

Plody jarabiny sa nesmú jesť surové, pretože to môže skončiť zvracaním a hnačkou. Nie je to však žiadna strata, pretože sa z nich dá pripraviť množstvo zaváranín.

Jarabina je skvelá do marmelád, sirupov, štiav, peny a želé. Dá sa z neho pripraviť aj likér, tinktúra, ale aj omáčky k syrom a mäsu.

Domáca tinktúra vás nielen zahreje počas zimných večerov, ale posilní aj imunitu v infekčnom období.

Na prípravu jarabinovej tinktúry budete potrebovať:

  • 30 gramov jarabín,
  • 3-4 sušené datle,
  • 10 hrozienok,
  • 3 lyžice cukru,
  • 100 ml 96% liehu
  • 100 ml  brandy,
  • 800 ml vodky.

Príprava: Ovocie umyte, odstráňte stopky, pridajte cukor, lieh a polovicu vodky. Odložte na teplé miesto. Po 4 týždňoch alkohol zlejte, ovocie zalejte ešte raz zvyškom vodky a nechajte týždeň pôsobiť. Potom: preceďte, spojte s predtým zliatym alkoholom a brandy. Nechajte ešte týždeň stáť. Po týždni prefiltrujte, nalejte do fliaš, odložte  na pol roka na chladné miesto.

Jarabina sa dá použiť aj na krásu, funguje skvele ako prírodná kozmetika. Má antibakteriálne vlastnosti a vyživuje pokožku, vďaka čomu je pokožka hladká a žiarivá.

Pomáha bojovať proti opuchom a tmavým kruhom pod očami, ako aj kožným zmenám či rozšíreným kapiláram.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*