
Osvedčený starý dobrý jablkový koláč je ďalšia z klasík, ktoré robili naše mamy a staré mamy. Recept je mimoriadne jednoduchý a miery sú na šálku, takže ho bez problémov zvládne každý.
INGREDIENCIE:
Plát:
- 3 vajcia
- 1 pohár cukru
- 1 pohár mlieka
- 1 pohár oleja
- 2 poháre hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
Náplň:
- 1 kg jabĺk
- 3 lyžice cukru
- 1 lyžička škorice
- 5 lyžíc krupice
Na ozdobu:
- práškový cukor
Odmerkou je pohár s objemom 200 ml.
Postup:
Najprv musíte urobiť jablkovú náplň. Očistíme si a na hrubo nastrúhame asi kilo jabĺk. Jablká preložíme do nádoby na sporáku, pridáme 3 lyžice cukru a jednu lyžičku škorice. Všetko dáme dusiť na cca 15 minút, počas dusenia, keď jablká pustia šťavu, pridáme 5 lyžíc krupice, za stále miešania uvaríme do hustá. Hotovú náplň necháme vychladnúť.
3 vajcia vymiešame s cukrom do peny, pridáme pohár mlieka a pohár oleja, premiešame. Nakoniec pridáme múku a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešame. Cesto rozdelíme na polovice.
Pekáč vymastíme a vysypeme múkou, nalejeme polovicu cesta a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°c asi 10 minút.
Pekáč vyberieme z rúry, na predpečený plát navrstvíme jablkovú náplň a uhladíme. na vrch rovnomerne vylejeme zvyšné cesto a zarovnáme, pokračujeme v pečení pri 180°c ešte asi 35 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí – VIDEORECEPT.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply