Staromódny jablkový koláč z hrnčeka! Naše mamy ho robili takto stále…

Osvedčený starý dobrý jablkový koláč je ďalšia z klasík, ktoré robili naše mamy a staré mamy. Recept je mimoriadne jednoduchý a miery sú na šálku, takže ho bez problémov zvládne každý.

INGREDIENCIE:

Plát:

  • 3 vajcia
  • 1 pohár cukru
  • 1 pohár mlieka
  • 1 pohár oleja
  • 2 poháre hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva

Náplň:

  • 1 kg jabĺk
  • 3 lyžice cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 5 lyžíc krupice

Na ozdobu:

  • práškový cukor

Odmerkou je pohár s objemom 200 ml.

Postup:

Najprv musíte urobiť  jablkovú náplň. Očistíme si a na hrubo nastrúhame asi kilo jabĺk. Jablká preložíme do nádoby na sporáku, pridáme 3 lyžice cukru a jednu lyžičku škorice. Všetko dáme dusiť na cca 15 minút, počas dusenia, keď jablká pustia šťavu, pridáme 5 lyžíc krupice, za stále miešania uvaríme do hustá. Hotovú náplň necháme vychladnúť.

3 vajcia vymiešame s cukrom do peny, pridáme pohár mlieka a  pohár oleja, premiešame. Nakoniec pridáme múku a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešame. Cesto rozdelíme na polovice.

Pekáč vymastíme a vysypeme múkou, nalejeme polovicu cesta a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°c asi 10 minút.

Pekáč vyberieme z rúry, na predpečený plát navrstvíme jablkovú náplň a uhladíme. na vrch rovnomerne vylejeme zvyšné cesto a zarovnáme, pokračujeme v pečení pri 180°c ešte asi 35 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí – VIDEORECEPT.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*