
Perfektný koláč, skvelý plát a ešte chutnejšia plnka, robím ho často.
INGREDIENCIE
- 500 g múky (polovica hladká, polovica hrubá)
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 1 bielok
- štipka soli
- 150 g práškového cukru
- 150 g zmäknutého masla
- 150 g plnotučnej kyslej smotany
Krém
- 600 ml smotany na varenie (15 % mm)
- 600 ml mlieka
- 0,5 ml Baileys
- 150 g cukru
- 150 g bielej polevy/čokolády
- 150 g nugatový krém LinoLada
- 150 g pražených mletých lieskových orieškov
- 1/2 lyžičky koreňa zázvoru/korenia na perník
- 2 kusy nugatový pudingový prášok
- 100 g škrobovej múčky
- 200 g masla
Poleva:
- 200 g bielej čokolády/polievky
- 3 polievkové lyžice oleja
- 3 polievkové lyžice mlieka
- 100 – 150 g opražených mletých lieskových orieškov so škoricou
Postup:
Cesto:
Vymiešajte zmäknuté maslo s bielkom a soľou do peny. Keď získate nadýchaný a lesklý krém, po troškách primiešajte cukor. Pridajte kyslú smotanu a dobre prepracujte, potom vmiešajte múku a prášok do pečiva. Cesto bude mäkké, lesklé a vláčne. Môžete s ním hneď pracovať, alebo ho môžete odložiť do chladničky.
Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, rukou vytvarujeme malý obdĺžnik – cesto preložte priehľadnou fóliou a rozvaľkajte ho úplne na tenko na papieri na pečenie – pláty by mali mať asi 30x40cm. Pláty preložíme aj s papierom na pečenie na lícnu stranu plechu a vložíme do vyhriatej rúry (180*C). Pečieme asi 4-5 minút. Keď dostane svetlo žltkastú farbu okolo okrajov, plát je upečený. Takto upečieme 6 tenkých plátov.
Upečené horúce platy obrátime na pracovnú dosku a položíme na ne plech – aby sa vyrovnali. Odstráňte papier na pečenie a nechajte ich úplne vychladnúť.
Krém:
Mleté lieskové orechy zmiešame s pol lyžičkou zmesi korenia ( zázvor/ perníkové korenie). Vymiešame v mixéri, kým bude mať maslovú konzistenciu.
Nugatový pudingový prášok rozmiešame v troche studeného mlieka, pridáme škrobovú múčku a cukor. Vymiešame do hladka.
Smotanu na varenie, zvyšok mlieka a Baileys zmiešame, privedieme do varu, za stáleho miešania pridáme bielu čokoládu, nugátový krém Linolada a lieskovo orieškovú zmes, uvaríme do hustá. Nakoniec do ešte teplého krému primiešame maslo a dobre vymiešame, kým sa maslo rozpustí a zmes sa spojí.
Krém rozdelíme na päť rovnakých časti, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Na spodok položíme jeden plát, rovnomerne rozotrieme jednu časť krému, položíme druhý plát a jemne po ňom prejdeme valčekom, tak aby sa plát nezlomil. ( krém sa nám rovnomerne rozloží) teraz rozotrieme druhú časť krému, položíme ďalší plát a opäť opatrne prejdeme valčekom a natrieme krém. Takto pokračujeme, kým uložíme všetky platy, koláč odložíme na noc do chladničky.
Poleva:
Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme 3 PL mlieka a 3 PL oleja. Vymiešame do leskla.
Na druhý deň koláč rovnomerne polejeme bielou čokoládovou polevou a posypeme opraženými mletými lieskovými orechami so škoricou. Polevu necháme stuhnúť. Dobrú chuť!
Aj sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply