Maďarský nugátový rez! Každé sústo tohto zákusku je ako sen, úplne sa rozplýva na jazyku.

Perfektný koláč, skvelý plát  a ešte chutnejšia plnka, robím ho často.

INGREDIENCIE

  • 500 g múky (polovica hladká, polovica hrubá)
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1 bielok
  • štipka soli
  • 150 g  práškového cukru
  • 150 g zmäknutého masla
  • 150 g plnotučnej kyslej smotany

Krém

  • 600 ml smotany na varenie (15 % mm)
  • 600 ml mlieka
  • 0,5 ml Baileys
  • 150 g cukru
  • 150 g bielej polevy/čokolády
  • 150 g nugatový krém  LinoLada
  • 150 g pražených mletých lieskových orieškov
  • 1/2 lyžičky koreňa zázvoru/korenia na perník
  • 2 kusy  nugatový pudingový prášok
  • 100 g škrobovej múčky
  • 200 g masla

Poleva:

  • 200 g bielej čokolády/polievky
  • 3 polievkové lyžice oleja
  • 3 polievkové lyžice mlieka
  • 100 – 150 g opražených mletých lieskových orieškov so škoricou

Postup:

Cesto:

Vymiešajte zmäknuté maslo s bielkom a soľou do peny. Keď získate nadýchaný a lesklý krém, po troškách primiešajte cukor. Pridajte kyslú smotanu a dobre prepracujte, potom vmiešajte múku a prášok do pečiva. Cesto bude mäkké, lesklé a vláčne. Môžete s ním  hneď pracovať, alebo ho môžete odložiť do chladničky.

Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, rukou vytvarujeme malý obdĺžnik – cesto preložte priehľadnou fóliou a rozvaľkajte ho úplne na tenko na papieri na pečenie – pláty by mali mať asi  30x40cm. Pláty preložíme aj s papierom na pečenie  na lícnu stranu plechu a vložíme do vyhriatej rúry (180*C). Pečieme asi 4-5 minút.  Keď dostane svetlo žltkastú farbu okolo okrajov, plát je upečený. Takto upečieme 6 tenkých plátov.

Upečené horúce platy  obrátime na pracovnú dosku a položíme na ne plech – aby sa vyrovnali. Odstráňte papier na pečenie  a nechajte ich  úplne vychladnúť.

Krém:

Mleté lieskové orechy zmiešame s pol lyžičkou zmesi korenia ( zázvor/ perníkové korenie). Vymiešame v mixéri, kým bude mať maslovú konzistenciu.

Nugatový pudingový prášok rozmiešame v troche studeného mlieka, pridáme škrobovú múčku a cukor. Vymiešame do hladka.

Smotanu na varenie, zvyšok  mlieka a Baileys   zmiešame, privedieme do varu, za stáleho miešania pridáme  bielu čokoládu, nugátový krém  Linolada a lieskovo orieškovú zmes, uvaríme do hustá. Nakoniec do ešte teplého krému primiešame maslo a dobre vymiešame, kým sa  maslo rozpustí a zmes sa spojí.

Krém rozdelíme na päť rovnakých časti, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Na spodok položíme jeden plát, rovnomerne rozotrieme jednu časť krému, položíme druhý plát a jemne po ňom prejdeme valčekom, tak aby sa plát nezlomil. ( krém sa nám rovnomerne rozloží) teraz rozotrieme druhú časť krému, položíme ďalší plát a opäť opatrne prejdeme valčekom a natrieme krém. Takto pokračujeme, kým uložíme všetky platy, koláč odložíme na noc  do chladničky.

Poleva:

Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme 3 PL mlieka a 3 PL oleja. Vymiešame do leskla.

Na druhý deň koláč rovnomerne polejeme bielou čokoládovou polevou a posypeme opraženými mletými lieskovými orechami so škoricou. Polevu necháme stuhnúť. Dobrú chuť!

Aj sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*