Keď zistíte, aký je účinný, budete ho pestovať v záhrade tiež…
Príroda nám ponúka mnoho liečivých rastlín. Existuje však jedna nám veľmi dostupná rastlinka, ktorá je užitočná takmer na všetky zdravotné problémy. Je to úplná vitamínová bomba, ktorá obnovuje imunitu a preto stojí za to ju začať konzumovať.
Je to arónia. Možno ju poznáte skôr pod jej ľudovým názvom jarabina čierna. Jej tmavomodré bobule majú kyslú chuť a obsahujú vysoké množstvo antioxidantov a antokyánov. Tieto látky pôsobia ako prírodný liek proti voľným radikálom. Aké ďalšie účinky má arónia na naše zdravie?
Vitamínová bomba
Arónia je ker, ktorého bobule sú priam vitamínovou bombou. Obsahuje množstvo vitamínov ako napríklad vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C a P. Z ďalších účinných látok si môžeme spomenúť napríklad karotény, pektínové látky a triesloviny. Takisto obsahuje značné množstvo antioxidantov a antokyánov. Práve vďaka obsahu antokyánov má svoju špecifickú tmavomodrú farbu.
Vyrobené z koncentrovanej šťavy plodov arónie. Extrakt z plodov arónie pomáha znižovať vysoký krvný tlak, má protizápalové účinky a harmonizuje štítnu žľazu.
Tieto tmavomodré plody obsahujú aj množstvo železa a dôležitých mikroelementov ako sú fluór, mangán, meď, kobalt, molybdén a rôzne iné. Napríklad vďaka obsahu jódu môže byť výborným doplnkom u detí, kde hrá svoju úlohu pri rozvoji mozgu či pri prevencii zubného kazu. Takisto môže napomáhať správnemu fungovaniu štítnej žľazy.
Arónia a jej účinky
- Pôsobí priaznivo na cievy a srdce .
- Harmonizuje činnosť štítnej žľazy .
- Posilňuje imunitný systém .
- Arónia obsahuje antokyány , ktoré spôsobujú zvieravú chuť a majú silný antioxidačný účinok, pôsobia proti voľným radikálom, chránia náš imunitný systém a majú protizápalové a hlavne protinádorové účinky.
- Podporuje činnosť pečene a obličiek .
- Pomáha pri chudokrvnosti .
- Znižuje vysoký krvný tlak .
- Pôsobí proti zápalom žalúdočnej sliznice .
- Pomáha vylučovať soľ z tela, čo je prospešné pre naše kĺby a chrbticu .
- Lieči choroby močových ciest vďaka obsahu kyseliny chinovej (vraj snáď aj 5-10x lepšie, než brusnica).
- Celkovo posilňuje organizmus .
- Pôsobí preventívne proti cukrovke .
- Pozitívne pôsobí na pamäť.
Ako ju využiť
Plody sa môžu sušiť (ako šípky), môžeme z nich uvariť marmeládu alebo kompót . Najúčinnejšie je spracovanie čerstvej šťavy do sirupu.
Otrhané plody sú vraj veľmi trvanlivé a po zbere – vydržia natrhané až 2 mesiace.
Môžete ju použiť na prípravu rôznych jedál napríklad koláčov.
Z arónie možno využiť aj listy na čaj (tie sa zbierajú na jar), ďalej kvety a na jeseň teda aj plody.
Domáci sirup z arónie (2 RECEPTY – varením a za studena)
1. variant:
Potrebujeme:
– 1 l šťavy z bobúľ arónie
– 1 l vody (ideálne predvarenej)
– 2 kg cukru (môžeme použiť trstinový)
– 50 g kyseliny citrónovej
(z uvedeného množstva dostaneme 2 litre sirupu)
Postup prípravy varením
Plody arónie očistíme v sitku pod tečúcou vodou a odstránime z nich vetvičky. Narábame s nimi opatrne, plody sú krehké a šťava z nich začne rýchlo vytekať. Očistené plody odšťavíme, buď priamo v odšťavovači, alebo s použitím mixéra. Ak nemáme odšťavovač, plody môžeme rozmixovať a precediť cez veľmi jemné sitko alebo plátno-
Podľa množstva šťavy, ktorú z plodov arónie získame, upravíme potrebné množstvo ostatných ingrediencií. Šťavu spolu s rovnakým množstvom čistej vody privedieme k varu. Prisypeme cukor a varíme, kým sa úplne nerozpustí.
Ak už v sirupe nevidíme žiadne kryštáliky cukru, môžeme hrniec odstaviť z plameňa. Prisypeme kyselinu citrónovú a dobre premiešame. Ešte teplý sirup plníme do sklenených fliaš s uzáverom. Skladujeme v komore alebo v chladničke.
2. variant:
Alternatíva – príprava sirupu z arónie za studena
Ak sa rozhodnete pripraviť si aróniový sirup za studena, nebudete sa musieť obávať, že bobule prídu o vitamíny a živiny kvôli vysokej teplote. Príprava sirupu z arónie za studena je v niektorých ohľadoch jednoduchšia, no zaberie o niečo viac času. Cukor sa v studenej tekutine rozpúšťa pomalšie, preto ho bude potrebné dlhšie miešať. Ak vás dlhší čas strávený v kuchyni neodrádza, pripravte si sirup podľa nášho receptu.
Potrebujeme:
– 1 kg plodov arónie
– 1 vrecko kyseliny citrónové (40 g)
– 1 l prevarenej vody
– 1 kg cukru, bieleho alebo trstinového
Postup prípravy za studena
Plody arónie dobre umyjeme, odstránime z nich stonky a vložíme do väčšej nádoby. Zasypeme ich kyselinou citrónovou a zalejeme vodou. Dobre premiešame a odložíme aspoň na tri dni do chladničky. Zmes je vhodné pravidelne miešať, aspoň dvakrát za deň.
Na tretí deň plody pretlačíme a cez jemné sitko alebo cez plátno. Snažíme dostať z bobúľ čo najviac šťavy bez toho, aby boli v sirupe šupky. Prisypeme cukor a za studena miešame, kým sa úplne nerozpustí. V kuchyni určite oceníte pomocnú ruku, tento proces môže zabrať až 2 hodiny. Hotový sirup zlejeme do sklenených fliaš s uzáverom a skladujeme v chladničke.
Zdieľajte tento príspevok aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply