NAJHORŠIA potravinová prísada, ktorú jeme všetci! Spája sa s obrovským počtom úmrtí.

Myslíte si, že je zdravá, ale keď to s ňou preženiete, môže byť nebezpečná!

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nepochybuje: prebytok soli v strave je zodpovedný za obrovský počet úmrtí, „viac ako ktorákoľvek iná pochutina“. Zvyšuje krvný tlak a zvyšuje riziko obezity a rakoviny žalúdka, osteoporózy a ochorenie obličiek.

 Soľ zabíja. Najhoršia potravinová prísada?

V nedávno zverejnenom príspevku sprevádzanom grafikou nám WHO pripomína riziká spojené s nadmernou konzumáciou soli.

Podľa odhadov väčšina svetovej populácie skonzumuje 10,78 g soli (4 310 mg sodíka) každý deň, čo je viac ako dvojnásobok množstva odporúčaného organizáciou. Smernice hovoria, že dospelý človek by nemal presiahnuť päť gramov soli denne. To zodpovedá jednej malej čajovej lyžičke.

,,Nadmerná konzumácia soli je spojená s obrovským počtom úmrtí, viac ako ktorákoľvek iná potravina. Jedzte menej soli, aby ste znížili riziko srdcových chorôb a smrti,“ vyzýva WHO v príspevku na webovej stránke X.

Podľa výpočtov zdravotníckej organizácie sa nadmerná konzumácia soli premieta do 1,89 milióna úmrtí každý rok. Podľa American Heart Association môže strava s vysokým obsahom sodíka viesť k väčšiemu riziku:

  • rakovina žalúdka,
  • poškodenie srdcového svalu,
  • zástava srdca,
  • hypertenzia,
  • infarkt myokardu,
  • mŕtvica,
  • ochorenia obličiek a obličkové kamene,
  • bolesti hlavy,
  • osteoporóza.

Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred nadmernou konzumáciou soli.

Okrem toho môže nadbytok sodíka viesť k hromadeniu vody v tele, čo následne vedie k opuchom a nadúvaniu, ako aj k priberaniu

Ako obmedziť prijem soli? WHO uvádza zoznam patentov

Ako obmedziť príjem soli? WHO na tento účel odporúča:

  • jesť hlavne čerstvé, minimálne spracované potraviny, obmedziť spracované a vysoko spracované potraviny,
  • vyberte si produkty s nízkym obsahom sodíka (menej ako 120 mg sodíka),
  • varte s malým alebo žiadnym pridaným sodíkom/soľou,
  • používať bylinky a korenie na dochucovanie jedál,
  • obmedziť používanie hotových omáčok, dresingov a instantných výrobkov,
  • zložte soľničku zo stola.

Odhaduje sa, že až 70 percent sodíka v potravinách pochádza z vysoko spracovaných produktov a iba 11 percent je výsledkom pridávania soli do jedla počas varenia alebo na tanieri. Nie každý vie, že bohaté zdroje sodíka zahŕňajú okrem iného: konzervy, slané pochutiny, syry a údeniny a iné druhy spracovaného  mäsa, dokonca aj kyslé uhorky, niektoré koreniny a nakoniec aj  chlieb.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*