5 najväčších chýb, ktoré môžu za to, že priberáte „aj zo vzduchu“…
Chcete schudnúť ale akosi vám to stále nefunguje? Prečítajte si nasledujúce diétne omyly a zistíte prečo stále nechudnete.
1) Málo kalórií = hladovanie
Väčšina ľudí si myslí, že podmienkou chudnutia je konzumácia malého množstva jedla. Niekedy prechádzajú do extrému kedy nedostatočným príjmom potravy nedodávajú svojmu telu dostatočné množstvo energie. Váha sa najprv zníži ale je to len krátkodobý efekt. Telo prejde do tzv. úsporného režimu a chudnutie sa začne spomaľovať, ba dokonca sa zastaví alebo naopak začnete priberať s každým kúskom jedla navyše. Dostavuje sa tzv. jojo efekt, kedy všetky zhodené kila sa nalepia naspať dokonca aj s prídavkom.
Základným pravidlom chudnutia je, že nikdy nemôžete trpieť hladom, paradoxne diéta začína tým, že musíte jesť ešte viac. Čiže keď začínate cítiť hlad je zle, pretože telo si začne automaticky vytvárať tukové zásoby a všetko čo spálite ide zo svalovej hmoty.
2) Jete príliš rýchlo
Čím rýchlejšie jete, tým toho viac skonzumujete. Všimnite, si že aj obézni ľudia jedia rýchlo, doslova prehĺtajú každé sústo. Mozog tým pádom nestíha registrovať signál, ktorý naznačuje, že sme už dostatočne sýty a mali by sme prestať jesť. Toto všetko potom končí prejedaním. Naopak keď budete jesť pomaly, na každé sústo sa sústrediť a vychutnávať, zjete toho oveľa menej.
Žalúdku totiž trvá až dvadsať minút než dostane informáciu, že už je plný. Odporúča sa každé sústo prežuť aspoň 30 krát, podporuje to lepšie trávenie. Pri jedle by ste nemali byť vyrušovaný, nedívajte sa na televíziu ani nečítajte, pretože váš mozog prestane vysielať informácie, že už ste sýty.
3) Vysoký glykemický index
Určite ste už počuli o pojme ,,glykemický index“. Keď zjete potravu, ktorá má vysoký glykemický index, spôsobí to, že vám prudko vyskočí cukor v krvi a následne takisto rýchlo poklesne čo spôsobí, že za chvíľu ste opäť hladní. Pokiaľ si budete vyberať potraviny, ktoré majú nízky glykemický index, bude sa vám po jedle zvyšovať hladina krvného cukru v krvi pomalšie. Čím menej cukru sa vám v tele vyplaví, tým menej inzulínu budete potrebovať na jeho zníženie. Práve inzulín je ten hormón, ktorý je zodpovedný za ukladanie tuku v tele.
Potraviny s vysokým glykemickým indexom majú negatívny dopad aj na psychiku človeka. Rýchly a nadmerný pokles hladiny cukru v krvi spôsobuje hypoglykémiu, ktorá je doprevádzaná nervozitou a pocitmi hladu a vedie k ďalšej konzumácii väčšieho množstva sacharidového jedla.
4) Aj príliš veľa ovocia je pri chudnutí tabu
Mnoho z nás si myslí, že pri chudnutí sa môže jesť neobmedzené množstvo ovocia. Toto je však omyl. Pri chudnutí by ste si mali prizerať nielen množstvo, ale aj druh a stupeň zrelosti ovocia. Stačí jeden až dva kusy ovocia v doobedných hodinách, poobede a večer by sme sa mali ovociu vyhýbať. Ovocie patrí medzi jednoduché cukry, ktoré sa rýchlo rozkladajú. Glykemický index ovocia môžete znížiť pridaním tvarohu alebo iného mliečneho produktu, alebo takisto pridaním orechov.
Pri chudnutí by ste si predovšetkým mali dávať pozor na banány a hrozno, ktoré majú najvyšší glykemický index.
5) Nízkotučné light výrobky nie sú také diétne ako ste si mysleli
Nízky obsah tuku ešte neznamená aj nízky obsah kalórií. Nízkotučné výrobky vás dokonca tak nezasýtia ako polotučné alebo plnotučné, preto máte tendenciu ich zjesť dvakrát toľko. Light výrobky majú znížený obsah tuku, avšak práve tuk dodáva jedlu väčšinu chuti a pokiaľ je z jedál odstránený tuk, zmizne s ním takisto väčšina chuti. Výrobcovia preto používajú cukor, zahusťovadlá a rôzne chemické látky, aby zvýraznili chuť.
Zdieľajte tieto rady aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply