Prečo to stále konzumujeme, keď je to také škodlivé? Toto by si mali ľudia uvedomiť a nebolo by toľko smrteľných ochorení…
Zvyšujú riziko cukrovky, mŕtvice a rakoviny, no stále sú kľúčovým prvkom stravy Slovákov. Možno ich nájsť v mnohých produktoch, dokonca aj v tých, ktoré sú určené pre deti. V Dánsku je zakázaný už od roku 2003.
Zvyšujú hladinu zlého cholesterolu
Dánsko bolo priekopníkom zákazu používania priemyselne vyrábaných transmastných kyselín v potravinách v roku 2003, čím bolo príkladom pre ostatné európske krajiny, ktoré sú odhodlané chrániť zdravie svojich občanov pred hrozbou srdcových chorôb .
Revolučná štúdia publikovaná v roku 1993 v The Lancet dokázala, že trans-tuky zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení . Štúdia bola založená na prípadoch ochorenia pozorovaných v Spojených štátoch.
Dánska rada pre výživu vypracovala sériu vlastných správ, v ktorých skúmala ich vplyv na zdravie Dánov. Výskum priniesol šokujúce výsledky.
Viac ako 50 tis občanov tejto krajiny boli vystavení vysokému riziku kardiovaskulárnych ochorení v dôsledku konzumácie trans-tukov .
Trans-tuky zvyšujú hladinu tzv. zlého cholesterolu. Ide teda o priamu cestu k rozvoju aterosklerózy, obezity, mŕtvice a srdcového infarktu. Zvyšujú tiež riziko cukrovky 2. typu.
2. Kde je najviac trans-tukov?
Analýzy, ktoré vykonali Dáni, ukázali, že hlavným zdrojom transmastných kyselín bol tvrdý margarín.
Ďalšie potraviny, ktoré ich obsahujú sú:
- stužený tuk (margarín – Palmarin, Hera, Flora, Rama….),
- sušené polotovary na prípravu jedál (palacinkové zmesi či koláče, instantné polievky…)
- fast food,
- vyprážané jedlá,
- rybie prsty,
- koláče,
- pizza,
- torty,
- lístkové cesto,
- wafle,
- keksíky,
- polevy,
- lacné čokolády,
- čipsy,
- raňajkové cereálie či tyčinky (sú aj značky dobré a vhodné do zdravého jedálnička)
- popcorn,
- omáčky,
- zmrzliny.
Leave a Reply