Aj keď sú bylinkové medy vysoko kalorické, považujú sa za „lepšie medy“ a superpotraviny. Ich konzumácia posilňuje imunitu organizmu a podporuje liečbu mnohých neduhov. Milovníkom srdca sa najviac odporúča sladký bylinkový med s hlohom – „matkou sŕdc“. Aké má vlastnosti?
Čo je to bylinkový med?
Med okrem iného vďaka obsahu: cholínu a draslíka reguluje činnosť srdca, zvyšuje jeho účinnosť a silu kontrakcie.
Keď v procese výroby medu dostanú včely špeciálnu živinu na báze cukru a bylinných extraktov (vyrobených z rastlín, ktoré včely v prirodzených podmienkach nemôžu použiť na výrobu medu), vzniká bylinkový med.
Má vlastnosti typické pre med, ale obsahuje aj mnoho ďalších mikro a makro prvkov a účinných látok. Bylinkové medy sa vyznačujú antioxidačnými a antimikrobiálnymi vlastnosťami. Účinne bojujú s grampozitívnymi a gramnegatívnymi baktériami.
Bylinkový med s hlohom. Pre srdciarov.
V regáloch obchodov so zdravou výživou je pomerne veľa bylinkových medov. Vybrať si môžete z medu borovicového, žihľavového, tymianového, aloe, arónie, maliny, tymianu, medovky a hlohu.
Každý z nich má trochu iné vlastnosti – hloh vedie v srdcovom poli. To znamená, že:
- zabraňuje arytmii
- zvyšuje silu kontrakcií a znižuje ich frekvenciu,
- rozširuje koronárne tepny a mozgové cievy,
- prispieva k lepšiemu prekrveniu a okysličeniu srdcového svalu,
- znižuje krvný tlak,
- utesňuje a posilňuje krvné cievy,
- znižuje hladinu lipidov a cholesterolu v krvi,
- zabraňuje ukladaniu tuku a degenerácii srdcového svalu,
- urýchľuje zotavenie po srdcovom infarkte.
Má tiež upokojujúci a relaxačný účinok.
Ako konzumovať bylinkový med?
Bylinkový med má formu hustého, lepkavého sirupu. Najčastejšie sa používa dvoma spôsobmi:
Prísada do nápojov.
Stačí rozpustiť lyžičku bylinkového medu v teplej, nie však horúcej vode – zachováme tak jeho zdravotné vlastnosti. Môžete ho pridať aj do bylinkového alebo zeleného čaju, pričom nezabúdajte, že nápoj nemôže byť príliš horúci.
Doplnok do jedál.
Bylinkový med môže byť chutným doplnkom k rannej ovsenej kaši, jogurtu alebo chlebu. Skvelý je aj ako prísada do šalátových dresingov.
Leave a Reply