Je to veľmi užitočná potravina! Konzumujte ju aspoň jedenkrát do týždňa…
Mnohými dlho očakávaný bôb sa konečne objavil v obchodoch a na veľtrhoch. Hoci si ho môžeme kúpiť mrazený po celý rok, väčšina ľudí súhlasí s tým, že to nie je to isté. Čerstvý bôb nielen výborne chutí, ale je aj mimoriadne hodnotnou maškrtou.
Výhody bôbu
V letnej sezóne radi jedávame bôb. Je výživný, obsahuje málo tuku, ale je plný bielkovín a vlákniny. Tým však jeho výhody nekončia. Je tiež cenným zdrojom vitamínov a minerálov.
Bôb obsahuje vitamíny B, vitamín A, C a E, ako aj draslík, vápnik, fosfor a horčík. Pochutina podporuje obehový systém, má pozitívny vplyv na činnosť tráviaceho systému a chráni mozog.
Vysoký obsah vlákniny reguluje činnosť čriev, zabraňuje zápche, znižuje hladinu cholesterolu a upravuje krvný tlak. V kombinácii s bielkovinou je to veľmi sýty snack.
Perfektné občerstvenie
Bôb tiež obsahuje látky, ktoré sa podobajú prekurzorom neurotransmiterov, ktoré pomáhajú chrániť pred neurodegeneratívnymi procesmi. Okrem toho má alkalizujúci účinok, čím pomáha predchádzať prekysleniu organizmu.
Len 100 g bôbu pokryje dennú potrebu kyseliny listovej, ktorá zohráva dôležitú úlohu nielen vo výžive budúcich mamičiek, ale podporuje aj nervový a obehový systém. Je to tiež perfektný snack pre tých, ktorí sa starajú o svoju postavu.
Hoci veľa závisí od spôsobu prípravy, 100 g bôbu obsahuje približne 90 kcal. Zdá sa to veľa, ale kvôli množstvu živín sa to naozaj oplatí a je celkom ľahko stráviteľný.
Kto by nemal jesť bôb
Nie každý môže siahnuť po bôbe. Pre jeho plynotvorný účinok by mali byť obzvlášť opatrní ľudia s dnou, citlivým tráviacim traktom a dojčiace ženy.
Diabetici by sa tiež mali vzdať bôbu. Bohužiaľ má dosť vysoký glykemický index – 80. Neodporúča sa ani pri potravinových alergiách.
Leave a Reply