3 rastliny, ktoré NAJVIAC podporujú pečeň. Chránia ju pred poškodením, čistia a obnovujú!

Ak si chcete dať do poriadku pečeň, začnite konzumovať tieto 3 rastliny…

Štatistiky sú zdrvujúce – diagnóz ochorení pečene pribúda. Existuje mnoho spôsobov, ako sa o tento orgán starať, no kľúčom je strava. Dietologička ukazuje, ako môžeme podporiť funkciu pečene zaradením troch produktov do našej stravy.

Podporujú funkciu pečene a detoxikáciu organizmu

Dietologička Klaudia Sikora sa špecializuje na holistický prístup k akné a vedie instagramový profil, kde zdieľa svoje poznatky. Odborníčka v jednom zo svojich príspevkov upozornila na koreláciu medzi zdravím pečene a akné.

Pečeň je jedným z kľúčových orgánov, bez ktorých nemôžeme žiť. Odborníčka uvádza tri produkty, ktoré by mali byť zahrnuté v strave pre starostlivosť o zdravie tohto orgánu. Prvým produktom navrhnutým dietológom je krížová zelenina.

1) Krížová zelenina

Do tejto skupiny zeleniny patria okrem iného: karfiol, kel, brokolica, kapusta, ružičkový kel. Táto skupina zeleniny dodáva telu množstvo vitamínov a minerálov. Nájdeme tam okrem iného: vitamín C, vitamín K, kyselina listová, vápnik, železo a vláknina.

Ich konzumácia podporuje celé telo,  aj pečeň. Uľahčujú funkciu orgánov a detoxikačný proces, čo zase podporuje zdravé zápalové reakcie a celkové zdravie.

2) Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky je ďalším produktom na zozname dietológov. Dokáže chrániť pečeň pred poškodením. Odborník uvádza, že silymarín, jedna zo zložiek rastliny, sa testuje na pozitívny vplyv na zdravie pečene.

Silymarín má silný antioxidačný účinok a dokáže chrániť pečeň pred poškodením. Pestrec mariánsky sa navyše často používa ako doplnok podporujúci trávenie a zlepšujúci funkciu žlče, čo môže priaznivo vplývať aj na stav pokožky a navyše znižovať vysoký cholesterol ,“ vysvetľuje Klaudia Sikora.

Pestrec mariánsky navyše dokáže zmierniť účinky medikamentóznej terapie, znížiť hladinu bilirubínu v krvi a predchádzať chorobám orgánov, ako je stukovatenie pečene  alebo cirhóza pečene.

3) Kurkuma

Posledným produktom na zozname odborníka je kurkuma. Má protizápalové, antibakteriálne vlastnosti a chráni pred rakovinou. Toto výrazne sfarbené korenie je známe svojimi protizápalovými vlastnosťami. Okrem toho má tiež neuroprotektívne, protirakovinové, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti.

Klaudia Sikora ukazuje aj jednoduchý spôsob, ako posilniť jeho blahodarné účinky na zdravie.

,,Kurkumu sa preto oplatí pridávať do jedál, nezabudnite však pridať aj trochu čierneho korenia, pretože piperín v ňom obsiahnutý zvyšuje účinok kurkumínu. Za zváženie stojí aj kurkumín vo forme doplnku,“ radí dietológ.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*