Aj jedlé huby sa môžu stať jedovatými! 7 tipov, čo nikdy nesmiete robiť, aby ste si neublížili…

Aj jedlé huby vás môžu ,,otráviť“! 7 tipov, čo nikdy nesmiete s hubami robiť, aby ste si neublížili…

Hubová sezóna je v plnom prúde! Počasie prispieva k výletom do lesov spojených s hľadaním hríbov. Ako vždy v tomto období, na internete sú varovania o starostlivom a premyslenom zbere hríbov. Nemusíte však byť amatér, aby ste sa otrávili hubami. V niektorých prípadoch sa  aj jedlé huby môžu stať pre nás hrozbou.

Ako sa ukazuje, otrava spôsobená jedlými hubami je takmer rovnako bežná ako tými jedovatými.

Keď po jedle húb pocítite nevoľnosť, bolesť žalúdka, hnačku alebo vracanie, pravdepodobne s nimi nemanipulujete správne. Tieto príznaky sa nevyskytujú len pri konzumácii jedovatých húb, ale aj jedlých. To, že sa druh považuje za bezpečný, neznamená, že sa ním nemôžete otráviť. Prečo je to tak?

Aké pravidlá by sa mali dodržiavať, aby ste sa neotrávili hubami:

1# Zbierajte len mladé exempláre

Tie, ktoré sú príliš zrelé, nemajú chuť a  ani živiny. A čo viac, môžu vylučovať baktériu, ktorá premieňa jednu z látok obsiahnutých v hube na muskarín, silný jed.

2# Zbierajte huby do vzdušných nádob

Udržiavanie húb v nádobách bez správnej cirkulácie vzduchu urýchľuje štiepenie bielkovín, ktoré pre nás môžu skončiť otravou.

Huby by sa mali zbierať do vzdušných košoch, v žiadnom prípade do plastových vriec, pretože urýchľujú kazenie húb – informuje hlavný sanitárny inšpektorát.

3# Nezbierajte huby rastúce pri továrňach alebo často využívaných cestách

Huby absorbujú látky obsiahnuté v pôde, vzduchu a vode ako špongia. Keď rastú v blízkosti miest, ktoré vylučujú ťažké kovy a toxíny do životného prostredia, môžeme si byť istí, že tieto vstúpia do vnútorných štruktúr huby.

4# Huby spracujte čo najskôr

Huby by sa nemali skladovať v chladničke dlhšie ako jeden deň. Keď sa vrátite z hubárčenia, smažte, varte alebo sušte ich čo najskôr.

5# Správne tepelné spracovanie

Iba niektoré druhy sú vhodné na konzumáciu surové. Väčšina však potrebuje správne tepelné spracovanie, pretože inak môžu spôsobiť nepríjemné následky. Napríklad huby pred vyprážaním by sa mali variť, aby sa neutralizovali škodlivé látky.

6# Nekombinujte huby s alkoholom

Huby ako zahryznutie počas  párty? Toto nie je najlepší nápad. Niektoré druhy obsahujú koprín, ktorý zabraňuje rozkladu alkoholu v tele. V dôsledku toho môže dôjsť k otrave alkoholom, ktorá ohrozuje váš život. Okrem toho sú huby ťažko stráviteľné, takže v kombinácii s alkoholom môžu vyvolať vážne žalúdočné problémy.

7# Nedávajte huby deťom a starším osobám a tým, ktorí majú choroby tráviaceho systému

Čo ak sa po jedle húb cítite zle?

Ak sa po zjedení húb objaví nevoľnosť, bolesť brucha, hnačka, svalové kŕče, zvýšená teplota – mali by ste okamžite vyvolať zvracanie a ísť k lekárovi – čítame vo vyhlásení hlavného hygienika.

Zdieľajte tieto rady s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*