Ničia šance na dlhovekosť a spôsobujú choroby. Talianski vedci predstavili dôležitý výskum!

Ak si v obchode kupujete tento druh potravín, mali by ste o tom vedieť…

Vedci z Libera Universita Mediterranea v Taliansku zistili, že pravidelná konzumácia ultraspracovaných potravín môže urýchliť biologické starnutie organizmu a spôsobuje mnoho civilizačných ochorení. Výskum, ktorý bol založený na analýze stravovacích návykov viac ako 22 000 ľudí v rámci projektu Moli-sani, priniesol znepokojujúce výsledky.

Biologické starnutie a ultraspracované potraviny

Štúdia publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition naznačuje, že strava bohatá na ultraspracované produkty negatívne ovplyvňuje nielen zdravie, ale aj biologický vek človeka. Ľudia, ktorí často konzumujú takéto potraviny, starnú rýchlejšie, než by zodpovedalo ich chronologickému veku.

Čo sú ultraspracované potraviny?

Ultraspracované potraviny (ultraprocessed foods) sú výrobky, ktoré prešli mnohými priemyselnými úpravami a obsahujú vysoký podiel pridaných ingrediencií, ako sú cukry, soli, tuky, konzervanty, farbivá, arómy, a ďalšie chemické látky. Tieto potraviny často obsahujú minimálne množstvo pôvodných surovín a vznikajú tak, aby boli vysoko chutné, dlho skladovateľné a pohodlné na konzumáciu.

Charakteristika ultraspracovaných potravín:

  1. Vysoký obsah pridaného cukru, solí a tukov.
  2. Obsahujú emulgátory, stabilizátory, konzervanty a iné chemické prísady.
  3. Chýba im prirodzená štruktúra a nutričná hodnota.
  4. Sú predpripravené alebo vyrobené na okamžitú konzumáciu.

Príklady ultraspracovaných potravín:

  1. Sladkosti a chuťovky:
    • Čokoládové tyčinky
    • Chipsy a slané pochutiny
    • Cukríky a želé
  2. Rýchle jedlá a polotovary:
    • Instantné polievočky a rezance
    • Hotové mrazené jedlá (napr. pizza, lasagne)
    • Rýchle občerstvenie (rýchle občerstvenie, napr. hranolky, hamburgery)
  3. Nápoje:
    • Sladené limonády
    • Energetické nápoje
    • Ochutené vody a džúsy z koncentrátov
  4. Raňajkové cereálie a tyčinky:
    • Sladené müsli
    • Cereálne tyčinky s čokoládovou polevou
  5. Pekárenské výrobky:
    • Priemyselné sladké pečivo (croissanty, donuty)
    • Balené koláče a torty
  6. Mäso a náhrady:
    • Priemyselne spracované salámy, párky, šunky
    • Hotové mäsové guľky a nugety
    • Vegetariánske náhrady plné prísad (napr. sójové nugety s arómami)
  7. Omáčky a dochucovadlá:
    • Kečup, tatárska omáčka, majonéza
    • Instantné omáčky v prášku
  8. Mliečne výrobky:
    • Ochutené jogurty a dezerty s vysokým obsahom cukru
    • Mliečne koktaily a nápoje
    • Tavené syry a syrové nátierky


Tieto potraviny sú často spojené s krátkymi zdravotnými účinkami, ako je obezita, cukrovka 2. typu, ochorenia, či problémy s trávením. Odporúčame obmedziť ich konzumáciu a uprednostniť čerstvé, minimálne spracované potraviny.

Negatívny vplyv na organizmus

Vedci analyzovali údaje zozbierané medzi rokmi 2005 a 2010 a zistili, že častá konzumácia ultraspracovaných potravín:

  • Urýchľuje biologické starnutie,
  • Negatívne ovplyvňuje metabolizmus glukózy,
  • Poškodzuje črevnú mikroflóru.

Marialaura Bonaccio, jedna zo spoluautoriek štúdie, zdôraznila, že intenzívne priemyselné spracovanie zbavuje potraviny nutričnej hodnoty a vlákniny. Navyše, tieto produkty sú často balené v plastoch, ktoré môžu uvoľňovať toxické látky škodlivé pre organizmus.

Prehodnotenie stravovacích návykov

Podľa výskumníčky Licie Lacoviello by výsledky štúdie mali viesť k prehodnoteniu stravovacích odporúčaní, pričom pri plánovaní jedálnych lístkov je dôležité brať do úvahy aj stupeň spracovania potravín.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*