Lacné jedlo, ktoré máme doma všetci, si poradí s rôznymi chorobami: STAČÍ 1 LYŽICE DENNE!

Už za čias Hippokrata boli pacienti liečení jablčným octom. Jablčný ocot v tele vytvára zásaditú reakciu, podobne ako čerstvé ovocie a zelenina.

Predtým, než sa bližšie pozrieme na jablčný ocot ako na prírodný liek, musíme vyvrátiť jeden hlavný mýtus. Jablčný ocot nie je bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok, neobsahuje veľa draslíkavápnika, ani vitamíny B a beta karotén. Obsahuje však kyselinu octovú, ktorá mu dáva charakteristický, prenikavo štipľavý pach.

Kyselina octová významne zvyšuje vstrebateľnosť cenných výživných látok zo stravy. Inými slovami, ak pred jedlom vypijeme pohár vody s lyžičkou jablčného octu, telo vyťaží z nasledujúcej potravy maximum vitamínov a minerálnych látok. Jablčný ocot je (okrem kyseliny octovej) vynikajúcim zdrojom polyfenolov – „bojovníkov“ s voľnými radikálmi.

Pri nákupe jablčného octa, dbáme na to, aby išlo o produkt, ktorý neprešiel pasterizácioudestiláciou a filtráciou. Kvalitný jablčný ocot má byť kalný.

S čím všetkým si poradí jablčný ocot?

1) JABLČNÝ OCOT A CHUDNUTIE

Kyselina octová, ktorú jablčný ocot obsahuje, podporuje chudnutie, a to tak, že:

  • znižuje hladinu inzulínu a priaznivo ovplyvňuje spaľovanie tukov,
  • znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje schopnosť pečene a svalov prijímať cukor z krvi,
  • zlepšuje metabolizmus – podporuje spaľovanie tukov a znižuje tvorbu tukov a cukrov v pečeni,
  • brzdí ukladanie tukov,
  • potláča chuť do jedla.

2) PREVENCIA SRDCOVO-CIEVNYCH OCHORENÍ

Jablčný ocot je bohatým zdrojom polyfenolov, ktorých pozitívny účinok na zdravie srdca je dostatočne dokázaný. Navyše, jablčný ocot znižuje cholesterol a kyselina octová pomáha pri znižovaní krvného tlaku.

3) CUKROVKA

Jablčný ocot má pozitívny vplyv na znižovanie hodnôt cukru v krvi. To, čo je dnes potvrdené viacerými štúdiami, cítil človek už oddávna. Zvyk zajedať mastné ťažké jedlo kyslými pochutinami môžeme považovať za ľudovú múdrosť.

Rôzne druhy octov, ale aj citróny a limetky, ktoré sa pridávajú do šalátových zálievok, zmierňujú následky glykácie – devastačného procesu, ktorý prebieha v organizme každého človeka, avšak najrýchlejšie práve u ľudí s vysokou hladinou cukru v krvi.

Jablčný ocot spomaľuje rozklad sacharidov na cukor, a tým znižuje množstvo cukru, ktorý sa vyplaví do krvného obehu. Dve lyžice jablčného octu v nápoji, vypitom pred spaním, zníži u chorých na diabetes typu II. cukor v krvi o 2 %. Jablčný ocot zlepšuje citlivosť na inzulín, a preto pomáha v liečbe diabetu typu II., resp. inzulínovej rezistencie.

4) PREDČASNÉ STARNUTIE

S vysokou hladinou krvného cukru prichádza aj rýchlejšie starnutie. Ak ste spozorovali, že vaša pleť predčasne starne, môže byť pre vás jablčný ocot užitočným doplnkom stravy. Samozrejme, musíte upraviť stravu a obmedziť spotrebu bieleho rafinovaného cukru.

5) BRADAVICE

Tampón namočený v jablčnom octe lieči bradavice. Účinnou látkou je aj v tomto prípade kyselina octová. Dbajte na to, aby sa octový obklad nedotýkal zdravej pokožky v okolí bradavice. Priložte nasiaknutý tampón na bradavicu, zafixujte obväzom a nechajte pôsobiť celú noc. Opakujte toľko dní, koľko bude potrebné na úplné vyliečenie bradavíc.

6) PÁLENIE ZÁHY

Pohár vody s jablčným octom obvykle zaberá aj proti nepríjemnému páleniu záhy – ak je za tým znížená produkcia žalúdočných kyselín.

7) KÚPEĽ NÔH

Antibakteriálne a protiplesňové účinky jablčného octu zmierňujú zápach nôh. Pripravte si teplú vodu, primiešajte trochu octu a použite na opláchnutie, alebo kúpeľ nôh.

8) LUPINY VO VLASOCH

Opláchnutie vlasov octovým roztokom účinkuje ako prírodný kondicionér, keďže dodá vlasom vysoký lesk. Octový roztok môže vyriešiť aj plesňové ochorenia vlasovej pokožky a lupiny. 1 až 2 polievkové lyžice octu primiešajte do 300 ml teplej vody a roztok použite na záverečné opláchnutie vlasov (po ich umytí).

JABLČNÉMU OCTU SÚ PRIPISOVANÉ AJ ĎALŠIE ÚČINKY:

  • posilnenie imunity,
  • zlepšenie stavu pečene,
  • zlepšenie krvnej cirkulácie,
  • liečba prechladnutia,
  • liečba zápalov prínosových dutín.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*