Najužitočnejšie rady a potraviny, ktoré dajú do poriadku váš pankreas. Je to dôležité!

Úžasná štruktúra ľudského tráviaceho systému nám umožňuje jesť rastlinné a živočíšne bielkoviny, tuky, sacharidy a vlákninu v akejkoľvek kombinácii. Pankreatická šťava obsahuje enzýmy v neaktívnej forme. V závislosti od toho, aké živiny sú obsiahnuté v potravinách, sa aktivujú určité enzýmy.

Vedieť, čo je dobré pre pankreas, vám pomôže udržať tento orgán zdravý a funkčný po dlhú dobu, znížiť riziko exacerbácií pri pankreatitíde a normalizovať metabolizmus.

Čo je metabolizmus?

Metabolizmus je proces štiepenia komplexných organických látok na jednoduché zložky, ktorý prebieha v ľudskom tele a umožňuje mu prijímať životne dôležitú energiu a stavebný materiál pre bunky.

Tento proces sa vykonáva vďaka koordinovanej práci tráviaceho, endokrinného, nervového a obehového systému. Tráviaci proces začína v ústnej dutine a končí v hrubom čreve. Každý orgán  má svoje vlastné úlohy. Žalúdok je zodpovedný za počiatočné odbúravanie bielkovín a má kyslé prostredie. Žlč emulguje tuky a pankreas sa podieľa na všetkých typoch metabolizmu, vylučuje enzýmy, ktoré rozkladajú bielkoviny, tuky a sacharidy. Vylučuje svoju šťavu do dvanástnika a vytvára alkalické prostredie vo vnútri čriev. Neskôr  sa v tenkom čreve vstrebávajú aminokyseliny, žlčové kyseliny a glukóza do krvi a v hrubom čreve – sa absorbuje  vody a nestrávené zvyšky sa postupne vylučujú z tela von.

Úloha pankreasu

Pankreas je ústredným prvkom metabolického procesu, pretože produkuje nielen tráviace enzýmy, ako je amyláza, lipáza, chymotrypsín a trypsín, ale je aj endokrinným orgánom/ žľazou/. Bunky ostrovčekov Langerhans pankreasu produkujú hormóny inzulín a glukagón, ktoré regulujú hladinu glukózy v krvi. Porušenia v práci tohto orgánu vedú k vážnym zdravotným problémom.

Niektoré potraviny sú užitočné  pre pankreas a s ich  pravidelným používaním pomôžu tráveniu a zefektívnia tento proces.

Základné princípy správnej výživy

V modernom svete čelíme skutočnosti, že potraviny sa kontaminujú chemickými prísadami. Farbivá, konzervačné látky, stabilizátory a emulgátory zvyšujú trvanlivosť výrobkov a robia ich atraktívnejšími vzhľadom. Pre pankreas sú to však jedy, ktoré menia chemické zloženie potravín a narúšajú proces normálnej produkcie enzýmov.

  • 1.Rada: Ak chcete udržať pankreas zdravý, vylúčte potraviny s chemickými prísadami zo stravy! To platí najmä pre výživu detí – majonéza a kečup by pre deti mali byť zakázané potraviny.

Ďalším problémom pracujúcich ľudí  je nedostatok plnohodnotných  raňajok a obeda, zatiaľ čo hlavné jedlo pripadá na večer. Takáto strava vedie k veľkému zaťaženiu pankreasu, ktorý nemá čas poskytnúť potrebné množstvo enzýmov pre optimálne trávenie. To vedie k metabolickým poruchám a hromadeniu solí a toxínov v tele.

  • 2.Rada! Jedzte aspoň 5 krát denne v malých porciách. To umožní tráviacemu systému pracovať bez napätia a znížiť zaťaženie pankreasu.

Naše jedlo vstupuje do dvanástnika vo forme zmesi bielkovín, tukov, sacharidov a vlákniny. Ak zmiešate veľa rôznych potravín v jednom jedle, najmä ťažké na trávenie, potom sa môže vyskytnúť porucha tráviaceho systému, čo povedie k zhoršeniu pankreatitídy, gastritídy alebo cholecystitídy.

  • 3.Rada! Ak chcete, aby pankreas fungoval dobre a nezapálil sa, snažte sa nemiešať živočíšne bielkoviny a sacharidy v jednom jedle. Jedzte napríklad mäso so zeleninou, ako je kapusta, mrkva, repa, namiesto zemiakov alebo cestovín.

Aby sa začal tráviaci proces, jedlo musí byť dobre rozdrvené a zmiešané so slinami. Za takýchto podmienok je rýchlosť chemických reakcií v metabolickom procese optimálna.

  • 4.Rada! Ak chcete žiť dlho a neochorieť, žujte jedlo dôkladne, najmenej 20-krát, a nepite spolu s jedlom žiadné tekutiny. Pitie nápojov, ako je čaj alebo džús, sa odporúča pol hodiny pred jedlom alebo hodinu po jedle.

Nadváha vedie k obezite vnútorných orgánov, čo narúša ich prácu a vedie k rozvoju metabolického syndrómu a metabolických porúch.

  • 5.Rada! Ak je vaša hmotnosť väčšia výpočet BMI, musíte sa naliehavo zaoberať normalizáciou hmotnosti!

Údené, presolené, vyprážané jedlo vyžaduje zvýšenú prácu enzýmov tráviaceho systému a mení normálne chemické zloženie  potravy.

  • 6.Rada! Skúste nahradiť vyprážané jedlo pečeným jedlom, varte bez soli. Priamo na tanieri osoľte jedlo podľa chuti. Tým sa zníži denný príjem soli a normalizuje sa metabolizmus vody a soli.

Aké jedlo je vhodnejšie pre pankreas?

Optimálne produkty pre pankreas zahŕňajú chudé mäso a ryby, olivový olej, obilniny, zeleninu a ovocie, kompóty a želé, sušený biely chlieb, mliečne výrobky.

Napríklad:

  • hovädzie mäso, králik, kuracie prsia, treska;
  • ovsené vločky, ryža, pohánka, pšeničné krúpy;
  • brokolica, repa, zemiaky, mrkva, cuketa, špenát, karfiol;
  • jablká, banány, hrušky;
  • vajcia (bielka);
  • tvaroh, kefír, kyslé mlieko;
  • je lepšie nejesť zeleninu čerstvú, ale dusiť alebo piecť,  pečené alebo sušené ovocie,
  • dusené mäso a ryby,

Čo sa neodporúča?

  • alkohol v akejkoľvek forme;
  • tuky vo veľkých množstvách, najmä živočíšneho pôvodu;
  • sladkosti, cukor vo veľkých množstvách;
  • mäsové, rybie alebo hubové vývary;
  • hrášok, fazuľa;
  • huby;
  • káva, kakao, čokoláda;
  • sýtené nápoje;
  • čerstvá zelenina, najmä kapusta;
  • sladké čerstvé ovocie, najmä hrozno;
  • Žĺtok.

Takáto strava je indikovaná na pankreatitídu a iné ochorenia pankreasu. Ak ste nemali záchvaty pankreatitídy, stačí dodržiavať základné zásady správnej výživy. Diéta sa môže rozšíriť.

A pamätajte, že najužitočnejšou vecou pre pankreas je vaša túžba byť zdravý a viesť aktívny životný štýl! Pri akýchkoľvek problémoch s pankreasom požiadajte o radu lekára!

Ak Vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*