Úžasná štruktúra ľudského tráviaceho systému nám umožňuje jesť rastlinné a živočíšne bielkoviny, tuky, sacharidy a vlákninu v akejkoľvek kombinácii. Pankreatická šťava obsahuje enzýmy v neaktívnej forme. V závislosti od toho, aké živiny sú obsiahnuté v potravinách, sa aktivujú určité enzýmy.
Vedieť, čo je dobré pre pankreas, vám pomôže udržať tento orgán zdravý a funkčný po dlhú dobu, znížiť riziko exacerbácií pri pankreatitíde a normalizovať metabolizmus.
Čo je metabolizmus?
Metabolizmus je proces štiepenia komplexných organických látok na jednoduché zložky, ktorý prebieha v ľudskom tele a umožňuje mu prijímať životne dôležitú energiu a stavebný materiál pre bunky.
Tento proces sa vykonáva vďaka koordinovanej práci tráviaceho, endokrinného, nervového a obehového systému. Tráviaci proces začína v ústnej dutine a končí v hrubom čreve. Každý orgán má svoje vlastné úlohy. Žalúdok je zodpovedný za počiatočné odbúravanie bielkovín a má kyslé prostredie. Žlč emulguje tuky a pankreas sa podieľa na všetkých typoch metabolizmu, vylučuje enzýmy, ktoré rozkladajú bielkoviny, tuky a sacharidy. Vylučuje svoju šťavu do dvanástnika a vytvára alkalické prostredie vo vnútri čriev. Neskôr sa v tenkom čreve vstrebávajú aminokyseliny, žlčové kyseliny a glukóza do krvi a v hrubom čreve – sa absorbuje vody a nestrávené zvyšky sa postupne vylučujú z tela von.
Úloha pankreasu
Pankreas je ústredným prvkom metabolického procesu, pretože produkuje nielen tráviace enzýmy, ako je amyláza, lipáza, chymotrypsín a trypsín, ale je aj endokrinným orgánom/ žľazou/. Bunky ostrovčekov Langerhans pankreasu produkujú hormóny inzulín a glukagón, ktoré regulujú hladinu glukózy v krvi. Porušenia v práci tohto orgánu vedú k vážnym zdravotným problémom.
Niektoré potraviny sú užitočné pre pankreas a s ich pravidelným používaním pomôžu tráveniu a zefektívnia tento proces.
Základné princípy správnej výživy
V modernom svete čelíme skutočnosti, že potraviny sa kontaminujú chemickými prísadami. Farbivá, konzervačné látky, stabilizátory a emulgátory zvyšujú trvanlivosť výrobkov a robia ich atraktívnejšími vzhľadom. Pre pankreas sú to však jedy, ktoré menia chemické zloženie potravín a narúšajú proces normálnej produkcie enzýmov.
- 1.Rada: Ak chcete udržať pankreas zdravý, vylúčte potraviny s chemickými prísadami zo stravy! To platí najmä pre výživu detí – majonéza a kečup by pre deti mali byť zakázané potraviny.
Ďalším problémom pracujúcich ľudí je nedostatok plnohodnotných raňajok a obeda, zatiaľ čo hlavné jedlo pripadá na večer. Takáto strava vedie k veľkému zaťaženiu pankreasu, ktorý nemá čas poskytnúť potrebné množstvo enzýmov pre optimálne trávenie. To vedie k metabolickým poruchám a hromadeniu solí a toxínov v tele.
- 2.Rada! Jedzte aspoň 5 krát denne v malých porciách. To umožní tráviacemu systému pracovať bez napätia a znížiť zaťaženie pankreasu.
Naše jedlo vstupuje do dvanástnika vo forme zmesi bielkovín, tukov, sacharidov a vlákniny. Ak zmiešate veľa rôznych potravín v jednom jedle, najmä ťažké na trávenie, potom sa môže vyskytnúť porucha tráviaceho systému, čo povedie k zhoršeniu pankreatitídy, gastritídy alebo cholecystitídy.
- 3.Rada! Ak chcete, aby pankreas fungoval dobre a nezapálil sa, snažte sa nemiešať živočíšne bielkoviny a sacharidy v jednom jedle. Jedzte napríklad mäso so zeleninou, ako je kapusta, mrkva, repa, namiesto zemiakov alebo cestovín.
Aby sa začal tráviaci proces, jedlo musí byť dobre rozdrvené a zmiešané so slinami. Za takýchto podmienok je rýchlosť chemických reakcií v metabolickom procese optimálna.
- 4.Rada! Ak chcete žiť dlho a neochorieť, žujte jedlo dôkladne, najmenej 20-krát, a nepite spolu s jedlom žiadné tekutiny. Pitie nápojov, ako je čaj alebo džús, sa odporúča pol hodiny pred jedlom alebo hodinu po jedle.
Nadváha vedie k obezite vnútorných orgánov, čo narúša ich prácu a vedie k rozvoju metabolického syndrómu a metabolických porúch.
- 5.Rada! Ak je vaša hmotnosť väčšia výpočet BMI, musíte sa naliehavo zaoberať normalizáciou hmotnosti!
Údené, presolené, vyprážané jedlo vyžaduje zvýšenú prácu enzýmov tráviaceho systému a mení normálne chemické zloženie potravy.
- 6.Rada! Skúste nahradiť vyprážané jedlo pečeným jedlom, varte bez soli. Priamo na tanieri osoľte jedlo podľa chuti. Tým sa zníži denný príjem soli a normalizuje sa metabolizmus vody a soli.
Aké jedlo je vhodnejšie pre pankreas?
Optimálne produkty pre pankreas zahŕňajú chudé mäso a ryby, olivový olej, obilniny, zeleninu a ovocie, kompóty a želé, sušený biely chlieb, mliečne výrobky.
Napríklad:
- hovädzie mäso, králik, kuracie prsia, treska;
- ovsené vločky, ryža, pohánka, pšeničné krúpy;
- brokolica, repa, zemiaky, mrkva, cuketa, špenát, karfiol;
- jablká, banány, hrušky;
- vajcia (bielka);
- tvaroh, kefír, kyslé mlieko;
- je lepšie nejesť zeleninu čerstvú, ale dusiť alebo piecť, pečené alebo sušené ovocie,
- dusené mäso a ryby,
Čo sa neodporúča?
- alkohol v akejkoľvek forme;
- tuky vo veľkých množstvách, najmä živočíšneho pôvodu;
- sladkosti, cukor vo veľkých množstvách;
- mäsové, rybie alebo hubové vývary;
- hrášok, fazuľa;
- huby;
- káva, kakao, čokoláda;
- sýtené nápoje;
- čerstvá zelenina, najmä kapusta;
- sladké čerstvé ovocie, najmä hrozno;
- Žĺtok.
Takáto strava je indikovaná na pankreatitídu a iné ochorenia pankreasu. Ak ste nemali záchvaty pankreatitídy, stačí dodržiavať základné zásady správnej výživy. Diéta sa môže rozšíriť.
A pamätajte, že najužitočnejšou vecou pre pankreas je vaša túžba byť zdravý a viesť aktívny životný štýl! Pri akýchkoľvek problémoch s pankreasom požiadajte o radu lekára!
Ak Vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply