Zeler je zelenina, ktorú by ste mali konzumovať denne, pretože je bohatý na zdravé živiny. Táto zelenina je z rodiny Apium, rovnako ako fenikel a petržlen.
Biely zeler má menej chlorofylu v porovnaní s jeho zelenšími náprotivkami.
Zelerové rebrá sú chrumkavé a bežne sa používajú na šalát alebo polievku. Mali by ste vedieť, že zeler má slanú chuť, takže ak plánujete piť šťavu z tejto zeleniny, musíte ju kombinovať so sladším ovocím.
Záleží na odrode, niektoré môžu byť veľmi slané.
Nutričné výhody zeleru
Listy zeleru sú bohaté na vitamín A, vitamín B6, vitamín C, vitamín B1 a vitamín B2. Okrem toho je bohatý na živiny a minerály, ako je sodík, vápnik, obsahuje esenciálne aminokyseliny, draslík, horčík, železo, fosfor a kyselinu listovú.
Zeler je prospešný pre optimálny pohyb čriev, pretože obsahuje živiny a vlákninu, ktoré sa uvoľňujú v zelerovej šťave. Okrem toho má zeler prírodný organický sodík, ktorý naše telo ho potrebuje.
Sme si vedomí skutočnosti, že živiny v zelenine sa môžu stratiť, keď ich varíme. Avšak pri zelere vitamíny pretrvávajú aj počas varenia.
Zdravotné prínosy zeleru
Podľa mnohých odborníkov na výživu môže zeler znížiť krvný tlak. Okrem toho, ak ho skombinujete s inými šťavami, môže pomôcť pri liečbe rôznych chorôb a neduhov. Niektorí vedci tiež naznačujú, že zeler môže pomôcť v boji proti rakovine.
13 kľúčových zdravotných výhod zelerovej šťavy
1. Rozpúšťanie močových kameňov
Zelerová šťava obsahuje diuretický účinok. To znamená, že pomáha zbaviť sa tekutín a tiež zabraňuje tvorbe obličkových a žlčových kameňov.
2. Alkalizuje telo
Zelerová šťava má prospešné minerály, ktoré môžu pomôcť neutralizovať kyslosť tela, ako aj vyrovnať pH.
3. Schladenie
Zelerová šťava môže pomôcť normalizovať telesnú teplotu. Keď je počasie veľmi suché a horúce, tento nápoj je ideálny na konzumáciu. Pite 1 šálku 2 až 3 krát denne medzi jedlami a všimnete si rozdiel.
4. Normalizuje krvný tlak
Zeler je bohatý na organický sodík. Táto zlúčenina znižuje krvný tlak. Ak chcete zlepšiť krvný tlak, môžete konzumovať zelerovú šťavu denne a výsledky uvidíte za týždeň.
Zeler obsahuje zlúčeniny známe ako ftalidy. Táto zlúčenina pomáha uvoľniť svaly, rozšíriť krvné cievy a pomáha udržiavať normálny prietok krvi.
Konzumujte zelerovú šťavu denne po dobu jedného týždňa. Potom si urobte pauzu po dobu troch týždňov. Po týchto troch týždňoch môžete opäť kúru zopakovať.
5. Upokojuje nervový systém
Ďalšou dôležitou súčasťou zelerovej šťavy sú organické alkalické minerály. Tieto minerály môžu pomôcť upokojiť a uvoľniť nervový systém. Preto, ak trpíte nespavosťou, pite zelerovú šťavu a získajte odpočinok, ktorý potrebujete.
6. Nápoj pre športovcov na doplnenie minerálov
Ak ste aktívna osoba a cvičíte denne, zelerová šťava je nutnosťou. Môžete použiť zelerovú šťavu ako nápoj po tréningu. Pretože je bohatý na minerály, nahradí stratené elektrolyty a rehydratuje telo.
7. Chudnutie
Ak chcete odstrániť niekoľko kilogramov, zvážte konzumáciu zelerovej šťavy. Zelerová šťava môže pomôcť znížiť vašu túžbu po sladkostiach, ak ju budete piť každý deň.
8. Odvodňuje
Zelerová šťava je bohatá na draslík a sodík. Draslík a sodík pomáhajú stimulovať produkciu moču a reguláciu biologických tekutín v tele. Konzumáciou zelerovej šťavy vaše telo dostane pomoc pri odstraňovaní prebytočných tekutín, ktoré sú zbytočné a škodlivé.
9. Normalizuje funkciu obličiek
Pretože táto šťava môže eliminovať prebytočné tekutiny a toxíny, pomôže Vám normalizovať funkciu obličiek.
10. Odstraňuje zápaly
Zeler obsahuje polyacetylén, ktorý môže pomôcť pri všetkých druhoch zápalu, ako je dna, osteoartritída, bronchitída, astma a reumatoidná artritída.
11. Proti zápche
Zeler má prirodzený laxatívny účinok, čo znamená, že môže zmierniť zápchu. Okrem toho Vám pomôže uvoľniť sa.
12. Znižuje cholesterol
Hovorí sa, že táto šťava môže znížiť hladinu LDL. t. j. lipoproteín s nízkou hustotou je známy ako zlý cholesterol.
13. Zabraňuje rakovine
Zeler obsahuje asi 8 zlúčenín, ktoré sú antikarcinogénne. Medzi nimi sú acetylény. Z vedeckého hľadiska je dokázané, že acetylenoidy zastavujú vývoj rôznych nádorových buniek.
Okrem toho má zeler fenolové kyseliny. Fenolové kyseliny v skutočnosti blokujú aktivitu prostaglandínov. Prostaglandíny sú tie, ktoré stimulujú nádorové bunky a ich rast.
V neposlednom rade sú to kumaríny. Kumaríny zabraňujú poškodeniu buniek voľnými radikálmi. Kumaríny (fytochemikálie) pomáhajú zastaviť tvorbu a progresiu rakoviny žalúdka, najmä rakoviny hrubého čreva.
Tipy na používanie zeleru
Vždy si vyberte zelený zeler, pretože je bohatý na chlorofyl. Zelerové rebrá by mali byť tvrdé, nevyberajte zeler s mäkkými a zvädnutými rebrami. Ak ho chcete nechať v chladničke, nezabudnite ho vložiť do vzduchotesnej nádoby alebo ho jednoducho zabaliť do plastového vrecka.
Leave a Reply