6 potravín, ktoré spôsobujú ochorenie štítnej žľazy a mali by ste ich obmedziť.

Je čas zistiť, ktoré potraviny sú kontraindikované, ak máte chorú štítnu žľazu

Choroby štítnej žľazy sú nebezpečné, pretože symptómy, ktoré ich sprevádzajú, nie sú v počiatočnom štádiu také výrazné. Rozvíjajú sa pomaly a môžu byť charakteristické pre iné ochorenia. Často nevenujeme pozornosť únave, priberaniu, zlému stavu pokožky a celkovej malátnosti. Medzitým všetky procesy v našom tele ovplyvňuje malý orgán – štítna žľaza. Je načase zistiť, ktoré potraviny sú pri chorej štítnej žľaze kontraindikované a ktoré z nich treba konzumovať s mierou, aby štítna žľaza neochorela. 

6 potravín, ktoré spôsobujú ochorenie štítnej žľazy alebo sú pre ňu kontraindikované

Stav štítnej žľazy ovplyvňuje metabolizmus, fungovanie vnútorných orgánov vrátane srdca a tráviaceho systému, stav svalov a kostí, ako aj emocionálny stav. Preto v záujme normalizácie funkcie štítnej žľazy a udržania celkového zdravia odporúčame obmedziť konzumáciu niektorých potravín.

1. Štítna žľaza a jej nepriateľský cukor

Ako často počúvame: ak chceš byť zdravý, jedz menej cukru! Samozrejme, je len na vás, či tomu veríte alebo nie. Upozorňujeme však, že všetky lacné výrobky, ktoré spravidla neprinášajú telu žiadny úžitok, majú vo svojom zložení cukor. A diéty zamerané na udržanie zdravia naopak vylučujú používanie tohto produktu.

Treba poznamenať, že autoimunitné ochorenia štítnej žľazy vyžadujú neustále sledovanie hladiny cukru v krvi. Konzumácia sladkých jedál môže preťažiť pankreas a spôsobiť inzulínovú rezistenciu.

V dôsledku toho bude štítna žľaza veľmi trpieť a hladina hormónov sa zníži. Preto pri používaní cukru pamätajte: čím menej, tým lepšie pre štítnu žľazu!

2. Štítna žľaza nemá rada vyprážané jedlá.

Vyprážané jedlo znižuje účinnosť hormonálnych liekov pri ochoreniach štítnej žľazy. Okrem toho nepriaznivo ovplyvňuje produkciu hormónov samotnou štítnou žľazou, aj keď v jej práci ešte nie sú žiadne poruchy.

Vyprážané jedlá sú spravidla dosť mastné a obsahujú nezdravé trans-tuky. Kontrolujte preto, koľko hranolčekov denne zjete. A ak máte ochorenie štítnej žľazy, úplne ju a akékoľvek iné vyprážané jedlo vylúčte zo svojho jedálnička.

3. Sója a ochorenie štítnej žľazy

Pri užívaní liekov na liečbu štítnej žľazy by ste mali obmedziť aj používanie produktu, ako je sója alebo sójové bôby. Hoci ide o zdravú potravinu, sója môže znížiť vstrebávanie syntetických hormónov pri hypotyreóze – nedostatku hormónov štítnej žľazy.

Sóju sa odporúča konzumovať niekoľko hodín po užití liekov a hormónov, kedy ich telo spracuje a vstrebe. Okrem toho je známe, že u ľudí s nedostatkom jódu v tele sójové izoflavóny znižujú funkciu štítnej žľazy. Tento produkt radšej nezneužívajte!

4. Krížová zelenina škodí štítnej žľaze.

Samozrejme, už ste počuli o výhodách brokolice, karfiolu, kapusty a inej krížovej zeleniny, ktoré sú nenahraditeľnou súčasťou každej stravy. Ak vám ale štítna žľaza nefunguje správne, potom by ste na tieto produkty mali na chvíľu zabudnúť.

Aj keď medzi lekármi a vedcami existuje názor, že krížová zelenina môže byť škodlivá iba v prípade nedostatku jódu v tele a jeho nadmernej konzumácie. Ale ak máte stravu pestrú a vyváženú, s dostatkom živín, tak vaša štítna žľaza nebude trpieť ani pri každodennej konzumácii brokolice a kapusty.

5. Ako štítna žľaza reaguje na kávu

Bohužiaľ, pre tých, ktorí majú ochorenia štítnej žľazy, je lepšie zabudnúť na šálku aromatickej kávy ráno. Hoci neexistujú žiadne vážne kontraindikácie pitia kávy pri ochoreniach štítnej žľazy, ak hovoríme o miernej konzumácii.

Nadmerná konzumácia kávy po určitom čase vedie k dysfunkcii nadobličiek a v dôsledku toho k zhoršeniu činnosti štítnej žľazy. Faktom je, že nadobličky začnú súčasne uvoľňovať do krvi epinefrín (adrenalín) a noradrenalín (noradrenalín) – hormóny zodpovedné za emócie strachu a zúrivosti.

A ak máte radi kávu od útleho veku, odporúčame vám, aby ste tento nápoj už nezneužívali. Inak sa vám štítna žľaza nepoďakuje.

6. Ochorenie štítnej žľazy a lepok

Pri výrobkoch s obsahom lepku si človek s ochorením štítnej žľazy nemusí vyberať. Ako viete, lepok (glutén) je proteín, ktorý zahŕňa gliadín. Nachádza sa v rastlinách obilnín a pre ľudské telo je cudzí. U niektorých ľudí spôsobuje alergie a ochorenia, ako je intolerancia lepku.

Štítna žľaza produkuje enzým nazývaný transglutamináza, ktorý má podobné vlastnosti ako gliadín. Pri konzumácii potravín obsahujúcich lepok začne imunitný systém produkovať protilátky proti gliadínu a zároveň útočí na enzým štítnej žľazy. Štítna žľaza je teda negatívne ovplyvnená. Preto v prítomnosti autoimunitných ochorení štítnej žľazy je potrebné opatrne používať výrobky obsahujúce lepok a pravidelne podstupovať lekárske vyšetrenia.

ZÁVERY

Zdravá štítna žľaza je dôležitou súčasťou zdravia. Niektoré z vyššie popísaných potravín, ako napríklad vyprážané jedlá, môžu telu škodiť a spôsobiť problémy so štítnou žľazou. Okrem toho by sme nemali zabúdať, že fajčenie a štítna žľaza sú pokrvní nepriatelia! A tiež jasne pochopiť, kedy vaša štítna žľaza potrebuje sanitku.

Ak ale chcete, aby vás štítna žľaza nikdy neobťažovala, riaďte sa našimi odporúčaniami. Držte sa pravidiel vyváženej stravy a vylúčte zo svojho jedálnička nezdravé jedlo. Malo by sa tiež jasne pochopiť, aké potraviny má štítna žľaza rada. Jedzte viac potravín bohatých na vitamíny a minerály a budete vždy plní zdravia a energie!

Štítna žľaza hrá dôležitú úlohu vo fungovaní vnútorných orgánov, látkovej premene a ovplyvňuje všetky procesy prebiehajúce v tele. Preto je zdravá štítna žľaza kľúčom k celkovému zdraviu. Používanie určitých škodlivých produktov však môže narušiť fungovanie tohto orgánu a vyvolať ochorenia štítnej žľazy a množstvo problémov v tele.

Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*