Ak ho máte doma v záhrade, máte vyhraté! Táto zelenina je HOTOVÁ BOMBA pre vaše zdravie…

Kaleráb má minimum kalórií a dodáva pocit sýtosti, posilňuje imunitný systém, reguluje metabolizmus, neutralizuje pôsobenie voľných radikálov, znižuje zlý cholesterol .

POPIS

Táto zelenina patrí do čeľade kapustovitých, no okrem listov nemá s podobnou zeleninou nič spoločné. Bylina je nezvyčajná stonkou a plodom v tvare jablka, z ktorého listy vyrastajú.

Obľúbený je najmä v Nemecku a Indii, hoci sa pestuje najmä v severnej a západnej Európe, odkiaľ pochádza.

Chuť a textúra kalerábu je podobná stonke kapusty. Existuje niekoľko odrôd, ktoré sa líšia chuťou a farbou: od svetlozelenej po tmavofialovú.

PRÍPRAVA A POUŽITIE

Kaleráb by ste mali jesť len mladý, keď je najšťavnatejší, najjemnejší a najchutnejší, preto sa zvykne používať ako šalát. Keď je starší, mali by ste ho zásadne variť alebo piecť. Z mladých plodov si môžete pripraviť čerstvú šťavu s príjemnou chuťou, ktorá by sa však nemala skladovať dlho, pretože aróma časom pripomína síru.

Zaujímavosťou tejto zeleniny je fakt, že ju nemôžete uchovávať v chladničke ani mrazničke, pretože plody drevnajú, sú tvrdé a bez chuti. V mrazničke ho môžete skladovať niekoľko mesiacov. Jedlé sú aj mladé listy a stonky. Obsahujú veľa dôležitých vitamínov a minerálov, najmä karotén a fosfor. Listy sú obzvlášť bohaté na provitamín A, ktorý je dôležitý pre ochranu buniek.

Hoci kaleráb obsahuje málo kalórií, dáva pocit sýtosti, ktorý vydrží dlho. Obsahuje 6,2 % sacharidov, 1,7 % bielkovín a tukov. Je výborným zdrojom vitamínu C (62 mg na 100 g ovocia), čo je 78 % odporúčanej dennej potreby. Je to veľmi dôležitý detail, pretože vitamín C posilňuje imunitný systém, reguluje metabolizmus a neutralizuje voľné radikály. Kaleráb obsahuje tiamín, niacín, kyselinu pantoténovú a listovú, vitamín B6. Z minerálov: vápnik, železo, horčík, fosfor, meď a mangán.

Je bohatým zdrojom vlákniny, dôležitej nielen pre trávenie, ale aj pre celkové zdravie organizmu. Preto je kaleráb vhodný pre tých, ktorí chcú schudnúť.

Kaleráb treba jesť najmä surový, pretože tepelnou úpravou sa stráca vitamín C. Môžete ho pridať do sezónnych šalátov, ale aj do ovocných, rybích, mäsových a syrových šalátov. Môžete ho použiť ako nátierku na chlieb, ale aj do jedál z rýb a mäsa.

LIEČIVÉ VLASTNOSTI

  • Má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém;
  • Pravidelná konzumácia čerstvého kalerábu zlepšuje vstrebávanie železa, ktoré je zodpovedné za dodávanie kyslíka do krvi, čo zvyšuje energiu;
  • Táto zelenina pôsobí aj na zdravie kostí, lymfatického a tráviaceho systému, spojivového tkaniva, zubov a ďasien;
  • Kaleráb je účinný pri zmierňovaní opuchov a kandidových infekcií;
  • Keďže stabilizuje hladinu cukru v krvi, je dobrý pri hypoglykémii a cukrovke;
  • Ak ho budete jesť pravidelne, predchádza obličkovým kameňom;
  • Vďaka draslíku upravuje aj krvný tlak;
  • Pomáha pri zápche a odborníci tvrdia, že zabraňuje rakovine hrubého čreva.

Zdieľajte tento článok aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*