
Mamina ma naučila variť výborný domáci džem, za čo som jej veľmi vďačná a varím ho takto už minimálne 20 rokov. nemusím sa báť dať ho ani deťom a vnúčatkám, nie je v ňom žiadna chémia.
Potrebujeme:
1 kg malín
500 g cukru
100 g čerstvej mäty
Postup:
Mätu a ovocie si umyjeme, maliny zbavíme nečistôt, dáme do hrnca a zasypeme cukrom (ak chcete maliny bez jadierok, treba ich prepasírovať cez sito). Premiešame a necháme cez noc odstáť. Na druhý deň postupne odoberáme z hrnca vždy pár naberačiek (asi 2-3) a postupne takto prevaríme celý džem (každú dávku varíme asi 10 minút). Môžeme plniť do pohárov samostatne každú túto dávku (ešte horúci džem plníme do čistých pohárov, hneď obrátime dolu viečkom a zabalíme do deky). Prípadne môžeme najskôr postupne prevariť a nakoniec celú dávku ešte raz priviesť do varu a hneď plniť do pohárov.
Leave a Reply