Ako zistiť kvalitu medu? Tu sú hlavné rozdiely ako odlíšiť pravý a falošný med…
Avšak len ten prírodný. Nie všetci obchodníci sú čestní a používajú marketingové triky, aby sme ich umelý produkt považovali za skutočný med. Dočkáme sa ho teda v rovnakej farbe, dózy, ktorá vyzerá ako z babkinej špajze, s príslušným štítkom a ešte aj s handričkou na vrchnáku.
Ak kupujete med v obchode, stačí si prečítať etiketu. Na ňu je výrobca povinný napísať, či ide o skutočný med, alebo ide o obyčajný sirup z kukurice a cukru, prípadne s prídavkom medu.
Často je to med (tj. je to hlavná zložka), ale pridal sa tam aj sirup a cukor, niekedy voda.
Ak kupujete med z iného zdroja a chcete mať istotu, že ide o skutočný, prírodný med a nie o produkt podobný medu, ľahko zistíte, či ide o med prírodný alebo umelý.
Tu sú rozdiely:
Prírodný med:
• Má výraznú arómu.
• Mierne štípe v krku.
• Existujú prírodné subprodukty (peľ, propolis, vosk).
• Má mäkkú konzistenciu (prúd padá dole ako tenká niť).
• Obsahuje veľa nití v jemnom prúde.
• Pri trení medzi prstami sa nelepí.
Falošný med:
- Zápach veľmi slabý alebo bez zápachu.
- V hrdle nie je pocit pálenia.
- Je veľmi jasný.
- Je veľmi tekutý.
- Je dosť lepkavý kvôli vysokému percentu pridaných sladidiel a prísad.
Jednoduché metódy na rozpoznanie skutočného medu:
Test nádoby:
Otočte nádobu hore dnom. Nádoba s umelým medom veľmi rýchlo pretečie, zatiaľ čo hustý a esenciálny pravý med steká po stenách a potom ešte dlho potečie tenkým prúdom.
Zápalkový test:
Ak namočíme zápalku do pravého medu, ľahko sa zapáli, žiadny problém.
Ponorený do umelého medu sa kvôli vlhkosti nevznieti ľahko alebo vôbec.
Test rozpustnosti vo vode:
Zmiešajte med s vodou. Prírodný med sa nerozpúšťa, v charakteristických vrstvách klesá ku dnu, nemieša sa s vodou.
Jódový test:
Ak kvapnete 2-3 kvapky jódu, roztok nezmodrie v pravom mede nezmodrie.
Test vlhkosti:
Dajte trochu medu na kúsok papiera. Ak je okolo medu mokrá škvrna, znamená to, že bol zriedený vodou. Do pohára s medom vložte kúsok suchára. Po 8-10 minútach by malo byť stále tvrdé, nie mäkké.
Test octom:
Zmiešajte vodu a med. Pridajte pár kvapiek octu. Ak zmes začne peniť, med sa zriedil.
Skúška drôtu:
Zahrejte kúsok oceľového drôtu. Ponorte do medu. Vysokokvalitný med sa prilepí na kov a nespadne späť do nádoby.
Test vaječného žĺtka:
Pravý med: Keď nalejete do nádoby s oddeleným žĺtkom a zmes premiešate, žĺtok vyzerá ako uvarený.
Falošný med: nemá žiadny vplyv na žĺtok.
Pozrite si tieto testy aj v nasledujúcom videu:
Zdieľajte tieto rady aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply