Ako okamžite rozlíšiť pravý med od falošného?

Pravý med je veľmi dobrý pre zdravie, to všetci vieme.

Avšak len ten prírodný. Nie všetci obchodníci sú čestní a používajú marketingové triky, aby sme ich umelý produkt považovali za skutočný med. Dočkáme sa ho teda v rovnakej farbe, dózy, ktorá vyzerá ako z babkinej špajze, s príslušným štítkom a ešte aj s handričkou na vrchnáku.

Ak kupujete med v obchode, stačí si prečítať etiketu. Na ňu je výrobca povinný napísať, či ide o skutočný med, alebo ide o obyčajný sirup z kukurice a cukru, prípadne s prídavkom medu.

Často je to med (tj. je to hlavná zložka), ale pridal sa tam aj sirup a cukor, niekedy voda.

Ak kupujete med z iného zdroja a chcete mať istotu, že ide o skutočný, prírodný med a nie o produkt podobný medu, ľahko zistíte, či ide o med prírodný alebo umelý.

Tu sú rozdiely:

Prírodný med:

• Má výraznú arómu.

• Mierne štípe v krku.

• Existujú prírodné škodliviny (peľ, propolis, vosk).

• Má mäkkú konzistenciu (prúd padá dole ako tenká niť).

• Obsahuje veľa nití v jemnom prúde.

• Pri trení medzi prstami sa nelepí.

Falošný med:

  • Zápach veľmi slabý alebo bez zápachu.
  • V hrdle nie je pocit pálenia.
  • Je veľmi jasný.
  • Je veľmi tekutý.
  • Je dosť lepkavý kvôli vysokému percentu pridaných sladidiel a prísad.

Jednoduché metódy na rozpoznanie skutočného medu:

Test nádoby:

Otočte nádobu hore dnom. Nádoba s umelým medom veľmi rýchlo pretečie, zatiaľ čo hustý a esenciálny pravý med steká po stenách a potom ešte dlho potečie tenkým prúdom.

Zápalkový test:

Ak namočíme zápalku do pravého medu, ľahko sa zapáli, žiadny problém.
Ponorený do umelého medu sa kvôli vlhkosti nevznieti ľahko alebo vôbec.

Test rozpustnosti vo vode:

Zmiešajte med s vodou. Prírodný med sa nerozpúšťa, v charakteristických vrstvách klesá ku dnu, nemieša sa s vodou.

Jódový test:

Ak kvapnete 2-3 kvapky jódu, roztok nezmodrie v pravom mede nezmodrie.

Test vlhkosti:

Dajte trochu medu na kúsok papiera. Ak je okolo medu mokrá škvrna, znamená to, že bol zriedený vodou. Do pohára s medom vložte kúsok suchára. Po 8-10 minútach by malo byť stále tvrdé, nie mäkké.

Test octom:

Zmiešajte vodu a med. Pridajte pár kvapiek octu. Ak zmes začne peniť, med sa zriedil.

Skúška drôtu:

Zahrejte kúsok oceľového drôtu. Ponorte do medu. Vysokokvalitný med sa prilepí na kov a nespadne späť do nádoby.

Test vaječného žĺtka:

Pravý med: Keď nalejete do nádoby s oddeleným žĺtkom a zmes premiešate, žĺtok vyzerá ako uvarený.
Falošný med: nemá žiadny vplyv na žĺtok.

Pozrite si tieto testy aj v nasledujúcom videu:

Zdieľajte tieto rady aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*