Ako pripraviť fazuľu, aby vás z nej nenadúvalo: Stačí pridať 1 ingredienciu počas varenia a vyhnete sa ťažkostiam.

Pridajte počas varenia fazule do nej 1 ingredienciu a vyhnete sa nadúvaniu…

Fazuľa je jednou z najvýživnejších potravín na svete. Obsahuje množstvo bielkovín, vitamínov skupiny B, horčík, železo a vlákninu, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Neobsahuje lepok, má nízky obsah tuku a kalórií, a preto je vhodná aj pri diétnom stravovaní. Napriek týmto výhodám sa však mnohí jej konzumácii vyhýbajú. Dôvodom je časté nadúvanie, ktoré môže spôsobovať. Existujú však jednoduché triky, ktoré tento problém vyriešia.

Namáčanie a koreniny ako základ úspechu

Odborníci sa zhodujú, že správne namáčanie fazule pred varením je kľúčové. Ideálne je nechať ju cez noc vo vode.

„Pri namáčaní môžete pridať aj štipku sódy bikarbóny, ktorá pomáha rozkladať cukry zodpovedné za nadúvanie,“ radí odborník na výživu.

Počas varenia odporúčajú pridávať koreniny ako bobkový list, rascu, majorán, tymian alebo zázvor. Tieto prírodné prísady podporujú trávenie a zároveň obohacujú jedlo o jemnú arómu. Skúsení kuchári odporúčajú aj pridanie riasy kombu, ktorá obsahuje enzýmy uľahčujúce trávenie.

Trik s vodou a kyslými prísadami

Ďalším jednoduchým riešením je výmena vody počas varenia.

„Vodu je ideálne vymeniť jeden až dvakrát počas varenia, čím sa odstránia problematické látky,“ vysvetľuje kuchárka Katarína.

Kyslé prísady ako jablčný ocot alebo citrónová šťava, pridané ku koncu varenia, pomáhajú neutralizovať ďalšie zložky, ktoré môžu spôsobovať tráviace ťažkosti.

Pomalé varenie a fermentácia

Pri príprave fazule sa odporúča pomalé varenie na slabom ohni, ktoré zabezpečí jej lepšiu stráviteľnosť. Alternatívou je fermentácia alebo naklíčenie fazule, ktoré nielen znižujú obsah cukrov, ale zároveň zvyšujú výživovú hodnotu tejto super potraviny.

Konzervovaná fazuľa? Opláchnuť je základ

Ak preferujete konzervovanú fazuľu, nezabudnite ju pred použitím dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou. Odstránite tak prebytočnú soľ a cukry z nálevu.

Bonus od šéfkuchárov

Profesionáli odporúčajú fazuľu variť tak, aby trikrát prešla varom. Tento proces výrazne znižuje obsah cukrov a robí ju ľahšie stráviteľnou.

Použitím týchto jednoduchých trikov si môžete vychutnať fazuľu bez obáv z tráviacich ťažkostí, pričom si zachováte všetky jej výživové benefity. Fazuľa tak môže opäť získať miesto vo vašej kuchyni ako zdravá a chutná potravina.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*