Fazuľa je bohatá na aminokyseliny, bielkoviny, komplex vitamínov B, vlákninu, je skvelým zdrojom bielkovín a obsahuje vitamíny ako folát a železo. Tiež obsahuje málo tuku a málo kalórií, čo z neho robí hlavnú zložku stredomorskej stravy.
Môžete ju pripraviť na milión spôsobov. V lete môžete fazuľu použiť aj do šalátov.
Mnoho ľudí sa jej však vyhýba kvôli nadúvaniu, najmä v popoludňajších a večerných hodinách, kedy môže spôsobiť žalúdočné problémy a uvoľňovanie nepríjemných plynov. Túto strukovinu však môžete jesť bez obáv z nafukovania, ak ju večer vopred namočíte do vody a na druhý deň opláchnete.
Plynatosť je dôsledkom neschopnosti tela stráviť zložité chemické látky. Proces namáčania fazule má za následok rozpustenie týchto látok vo vode a keď sa prvá voda vyhodí a fazuľa sa začne variť, podiel týchto zložitých látok je oveľa menší. Práve to vytvára nadúvanie v tele a zvyšuje jeho intenzitu.
Existuje však ešte jeden trik a je oveľa jednoduchší. Do hrnca, v ktorom sa fazuľa varí, stačí pridať 20 minút pred koncom varenia lyžicu sušenej mäty alebo pár lístkov mäty. Nebojte sa, táto bylinka nezmení chuť fazule.
Zdieľajte túto radu aj s priateľmi!
Leave a Reply