Ako vyrobiť jahodový džem s Chia semiačkami – bez konzervantov, bez rafinovaného cukru, LEN ZA 15 MINÚT!

Džem je výbornou prílohou na pečivo, alebo do koláčov a iných dezertov, takže niet divu, že sa stal tak populárnym. Má však tendenciu byť plné nepríjemných konzervačných látok, umelých farbív, rafinovaného cukru a iných pochybných prísad, hlavne ak si ho kupujete v obchode.

V snahe vyhnúť sa týmto škodlivým prísadám sa mnohí ľudia rozhodnú variť sami a tráviť hodiny v kuchyni krájaním ovocia, prípravou pohárov a upratovaním neporiadku. Ukazuje sa však, že to všetko nie je potrebné! Džem nemusí byť taký zložitý, aby chutil skvele. Nižšie uvedený recept trvá asi pätnásť minút a nevyžaduje žiadne konzervačné metódy. Ako bonus obsahuje navyše málo cukru, zdravé bielkoviny a zdravé tuky.

Ingrediencie:

1 šálka vody
4 šálky čerstvých jahôd
4 lyžice bio trstinového cukru (alebo medu alebo javorového sirupu)
2 1/2 lyžice bio chia semienok

Príprava:

Zmiešajte vodu, jahody a cukor.

Varte na miernom ohni asi desať minút, alebo kým jahody nezmäknú.

Jahody roztlačte vidličkou a uistite sa, že sú ako pyré.

Odstavíme z ohňa a pridáme chia semienka.

Zmes necháme vychladnúť a preložíme do vzduchotesnej nádoby.

Uchovávajte džem v chladničke až dva týždne.

Účinky tento jahodovej-chia zmesi:

  • Zlepšuje činnosť srdca.
  • Obsahuje antioxidanty prospešné pre srdce, ako je kyselina ellagová a flavonoidy.
  • Robí pokožku zdravú tým, že predchádza akné a odstraňuje odumreté kožné bunky.
  • Zvyšuje produkciu kolagénu.
  • Zabraňuje ochoreniam očí, ako sú suché oči, degenerácia zrakového nervu, makulárna degenerácia a zrakové chyby.
  • Udržuje krvný tlak pod kontrolou.
  • Prevencia rakoviny.
  • Posilňuje imunitný systém a pomáha pri liečbe bežného kašľa a prechladnutia vďaka obsahu vitamínu C.
  • Posilňuje činnosť mozgu.
  • Lieči artritídu a dnu.

  • Podporuje chudnutie.
  • Znižuje zápal.
  • Zabraňuje vrodeným chybám a zabezpečuje optimálne zdravie počas tehotenstva.
  • Znižuje tvorbu krvných zrazenín spojenú s mŕtvicou.
  • Zabraňuje zápche.
  • Znižuje riziko vzniku cukrovky II.
  • Podporuje zdravé kosti.
  • Podporuje zdravé vlasy.
  • Lieči opuchnuté oči.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*