Babička mi ukázala ako očistiť kura od antibiotík a škodlivých hormónov. Odvtedy to robím stále!

Hydina je obľúbené mäso ľudí po celom svete.

Je tiež jedným z najlacnejších druhov mäsa a môžete z neho ľahko pripraviť mnoho chutných pokrmov. Predáva sa každý deň v obrovskom množstve. Niet teda divu, že sa výrobcovia hydiny snažia zvýšiť produkciu. Nie je žiadnym tajomstvom, že bežne používajú rastové hormóny, ktoré urýchľujú vývoj a rast kurčiat a antibiotiká.

Kurčatá žijú vo veľkom počte vo veľmi malých priestoroch. Nie je teda ťažké zistiť o chorobách, ktoré sa šíria z jedného na druhého. Antibiotiká sú tu užitočné a umožňujú vtákom zotaviť sa. Bohužiaľ všetky škodlivé látky zostávajú v mäse a my ho jeme neskôr. Samozrejme, že nie každé kurča je „kontaminované“ a plnené antibiotikami, ale väčšina nemá nič spoločné so zdravými kurčaťami, na ktorých naše babičky vyrástli.

Niektoré kusy hydiny ležia na policiach v obchodoch po dlhú dobu. Baktérie v nich začnú rásť, ale predajca nám to nepovie. Opláchne kura pod tečúcou vodou, aby sa trochu osviežilo a mäso sa predáva ďalej. Kurča plnené antibiotikami a hormónmi je pomerne ťažké odlíšiť, preto sa odporúča pred varením alebo vyprážaním vykonať určité úkony, ktoré aspoň čiastočne zlepšia jeho ,,zdravie.“ Dnes predstavujeme 3 spôsoby, ako odstrániť škodlivé látky z hydiny.

1. Citrónová šťava a soľ

Ak sa chcete zbaviť škodlivých látok z kuracieho mäsa, je nutné ich namočiť po dobu 2 hodín do marinády, ktorú tvorí voda, soľ a citrónová šťava. K 1 litru vody (na 300 g mäsa) treba pridať 2 polievkové lyžice stolovej soli a 1/4 polievkové lyžice citrónovej šťavy. Zmiešajte všetky ingrediencie a nalejte na kurča. Mäso dáme na 2 hodiny do chladničky. Po uplynutí tejto doby ho odstránime z marinády a dáme ho do studenej čistej vody po dobu 45-60 minút. Druhé namočenie uvoľní mäso od prebytočnej soli a citróna.

2. Minerálna voda

Minerálna voda je ďalšou užitočnou technikou čistenia kurčaťa. Namočte kurča do nej počas 3 hodín. Po uplynutí tejto doby sa kurča odoberie a opláchne sa čistou vodou, aby mäso trochu zmäklo. Niektorí tiež používajú minerálnu vodu ako prísadu do marinády pred grilovaním.

3. Druhý vývar

Varenie kurčaťa je osvedčený spôsob, ako „zabiť“ všetky škodlivé látky. Tepelné ošetrenie ničí nielen rastové hormóny, antibiotiká a 99,9% baktérií. Odporúča sa naliať prvý vývar. Po 10 minútach varu sa musíte zbaviť vody, opláchnuť mäso a zalejte ho čerstvou vodou. Vývar bude menej mastný a stopercentne jedlý, bez škodlivých látok a rastových hormónov.

Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojou rodinou a priateľmi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*