
Tento čokoládovo-orechový koláč je jemný, krémový a ideálny na sviatočné chvíle aj bežné popoludnie ku káve. Spojenie kakaového pudingu, čokolády a chrumkavých orechov z neho robí neodolateľný dezert.
Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať.
Čokoládovo-orechový koláč.
Ingrediencie:
Cesto:
- 150 g masla (mäkkého)
- 100 g cukru
- 1 vanilínový cukor
- 1 vajce
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 300 g pšeničnej hladkej múky
Krém:
- 300 ml mlieka
- 120 g cukru
- 80 g čokoládového pudingu v prášku
- 200 ml mlieka (na rozmiešanie pudingu)
- 80 g masla
- 70 g čokolády
Poleva:
- 20 g masla
- 50 g čokolády
Na posypanie:
- 100 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
Postup:
Príprava cesta:
Vymiešajte maslo s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridajte vajce a premiešajte. Prisypte prášok do pečiva a múku, vypracujte cesto. Z cesta vytvorte guľu, rozdeľte ju na dve časti.
Jednu časť dajte do mrazničky, druhú rovnomerne rozložte na dno vymastenej alebo papierom vystlanej formy (20 × 30 cm). Formu dajte do chladničky, kým pripravíte krém.
Krém:
V 300 ml mlieka zohrejte cukor.
V 200 ml mlieka rozmiešajte pudingový prášok a vlejte do teplého mlieka. Za stáleho miešania varte, kým zmes nezhustne. Odstavte z ohňa, pridajte maslo a čokoládu a dobre premiešajte.
Teplý krém rovnomerne rozotrite na cesto vo forme.
Dokončenie:
Polovicu nasekaných orechov nasypte na krém. Vyberte cesto z mrazničky nastrúhajte ho na vrch. Posypte zvyšnými orechmi.
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút.
Poleva:
Maslo a čokoládu rozpustite spolu vo vodnom kúpeli. Teplú polevu natrite na ešte mierne teplý koláč.
Koláč nechajte úplne vychladnúť. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply