Babičkin čokoládovo orechový koláč.

Tento čokoládovo-orechový koláč je jemný, krémový a ideálny na sviatočné chvíle aj bežné popoludnie ku káve. Spojenie kakaového pudingu, čokolády a chrumkavých orechov z neho robí neodolateľný dezert.

Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať.

Čokoládovo-orechový koláč.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 150 g masla (mäkkého)
  • 100 g cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 vajce
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 300 g pšeničnej hladkej múky

Krém:

  • 300 ml mlieka
  • 120 g cukru
  • 80 g čokoládového pudingu v prášku
  • 200 ml mlieka (na rozmiešanie pudingu)
  • 80 g masla
  • 70 g čokolády

Poleva:

  • 20 g masla
  • 50 g čokolády

Na posypanie:

  • 100 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných)

Postup:

Príprava cesta:

Vymiešajte maslo s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridajte vajce a premiešajte. Prisypte prášok do pečiva a múku, vypracujte cesto. Z cesta vytvorte guľu, rozdeľte ju na dve časti.

Jednu časť dajte do mrazničky, druhú rovnomerne rozložte na dno vymastenej alebo papierom vystlanej formy (20 × 30 cm). Formu dajte do chladničky, kým pripravíte krém.

Krém:

V 300 ml mlieka zohrejte cukor.

V 200 ml mlieka rozmiešajte pudingový prášok a vlejte do teplého mlieka. Za stáleho miešania varte, kým zmes nezhustne. Odstavte z ohňa, pridajte maslo a čokoládu a dobre premiešajte.

Teplý krém rovnomerne rozotrite na cesto vo forme.

Dokončenie:

Polovicu nasekaných orechov nasypte na krém. Vyberte cesto z  mrazničky nastrúhajte ho na vrch. Posypte zvyšnými orechmi.

Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút.

Poleva:

Maslo a čokoládu rozpustite spolu vo vodnom kúpeli. Teplú polevu natrite na ešte mierne teplý koláč.

Koláč nechajte úplne vychladnúť. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*