
Jeden kúsok je vždy málo.
Ingrediencie.
Cesto:
- 150 g maslo
- 1 balíček prášok do pečiva
- 300 g hladkej múky
- 2 PL kyslej smotany
- 1 žĺtok
- 1 balíček vanilkový cukor
- štipka soli
- strúhanka ( na posypanie plech)
- 1 bielok
Náplň:
- 2 kg jablka
- 3 PL cukor
- pol citróna
- 1 ČL mletá škorica
- 1 balíček vanilkový cukor
Postup:
Rozdrobte rukami studené maslo s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Pridáme žĺtka zmiešané s kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a soľou. Dôkladne premiešajte. Cesto vložte do chladničky na 1 hodinu.
Na náplň jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Nastrúhame na hrubo a zmiešame s cukrom a vytlačenou citrónovou šťavou.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme 2/3 cesta na hrúbku 1 cm a uložíme na maslom vymastený plech vysypaný strúhankou. Natrieme naň jablkovú plnku, posypeme vanilkovým cukrom zmiešaným so škoricou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190°C , pečieme asi 10 minút.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme zvyšné cesto na hrúbku 0,5 cm a prikryjeme ním predpečený koláč. Potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme ďalších 35 minút. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom. Necháme vychladnúť!
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply