
Tieto buchty sú návykové, musíte ich vyskúšať, navyše sú jednoduché na prípravu.
Suroviny:
- 200 ml teplej vody
- 200 ml teplého mlieka
- 90 ml rastlinného oleja
- 20 g cukru
- 10 g suchého droždia
- 8 g soli
- 600 g hladká múka
Plnka:
- 800 g póru
- 4 PL oleja
- 20 g paradajkového pretlaku
- 1 lyžičke čierneho korenia
- 1 lyžica sladká paprika
- 1 lyžička soli
- 400 g strúhaný syr čedar
Na potieranie:
- 1 žĺtok
- 1 čajová lyžička rastlinného oleja
- mak na posypanie
Postup:
Zmiešame teplú vodu a teplé mlieko, pridáme cukor a suché droždie, zamiešame a necháme 2-3 minútky postať, pridáme olej, soľ a múku, vypracujeme vláčne cesto. Dobre vymiesime. Prikryjeme. Necháme odpočívať asi 45 minút v teple.
Pór nakrájame na drobno, na panvicu dáme olej a pór, dusíme, kým pór nezmäkne, pridáme paradajkový pretlak, sladkú papriku a soľ, premiešame a ešte trochu podusíme.
Na plech na pečenie si pripravíme papier na pečenie.
Vykysnuté cesto jemne premiesime tak, aby sme z neho vytlačili vzduch. Rozdelíme ho na 8 rovnakých guličiek, zakryjeme ich fóliou, aby nám nevyschli. Zoberieme jednu guličku a vyvaľkáme ju na kruh o priemere asi 50 cm, podsypávame si múku, aby sa nám cesto netrhalo. Na vyvaľkané cesto dáme trochu duseného póru, rozotrieme a posypeme strúhaným čedarom. Opatrne zvinieme a preložíme na plech, spojom na spodok. Takto si pripravíme všetkých osem guličiek. Hotové rolky prikryjeme a necháme kysnúť asi 15 minút. Teraz ich na plechu rozkrojíme na asi 3-4 cm kúsky.
Žĺtok zmiešame s olejom a natrieme pórové zvitky. Posypeme makom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri 180°C asi 30 minút.
Leave a Reply