Babičkin slaný plnený závin z kysnutého cesta! Chutná dobrota na večer, ktorá skvele zaženie hlad.

Tieto buchty sú návykové, musíte ich vyskúšať, navyše sú jednoduché na prípravu.

Suroviny:

  •  200 ml   teplej vody
  • 200 ml teplého mlieka
  • 90 ml  rastlinného oleja
  • 20 g cukru
  • 10 g  suchého droždia
  • 8 g soli
  • 600 g hladká múka

Plnka:

  • 800 g póru
  • 4 PL oleja
  • 20 g  paradajkového pretlaku
  • 1 lyžičke čierneho korenia
  • 1 lyžica sladká  paprika
  • 1 lyžička soli
  • 400 g strúhaný syr čedar

Na potieranie:

  • 1 žĺtok
  • 1 čajová lyžička rastlinného oleja
  • mak na posypanie

Postup:

Zmiešame teplú vodu a teplé mlieko, pridáme cukor a suché droždie, zamiešame a necháme 2-3 minútky postať, pridáme olej, soľ a múku, vypracujeme vláčne cesto. Dobre vymiesime. Prikryjeme. Necháme odpočívať asi 45 minút v teple.

Pór nakrájame na drobno, na panvicu dáme olej a pór, dusíme, kým pór nezmäkne, pridáme paradajkový pretlak, sladkú papriku a soľ, premiešame a ešte trochu podusíme.

Na plech na pečenie si pripravíme papier na pečenie.

Vykysnuté cesto jemne premiesime tak, aby sme z neho vytlačili vzduch. Rozdelíme ho na 8 rovnakých guličiek, zakryjeme  ich fóliou, aby nám nevyschli. Zoberieme jednu guličku a vyvaľkáme ju na kruh o priemere asi 50 cm, podsypávame si múku, aby sa nám cesto netrhalo. Na vyvaľkané cesto dáme trochu duseného póru, rozotrieme a posypeme strúhaným čedarom. Opatrne zvinieme a preložíme na plech, spojom na spodok. Takto si pripravíme všetkých osem guličiek. Hotové rolky prikryjeme a necháme kysnúť asi 15 minút. Teraz ich na plechu rozkrojíme na asi 3-4 cm kúsky.

Žĺtok zmiešame s olejom a natrieme pórové zvitky. Posypeme makom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri 180°C asi 30 minút.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*