Babičkin vrstvený koláč s makom a jablkami.

Pripomína Žerbo aj Flódni, ale je to originálny recept s vlastnou chuťou.  Lahodná kombinácia maku, jabĺk a čokolády z neho robí výnimočný dezert.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 600 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 1 vajce
  • 1–2 PL kyslej smotany
  • štipka soli

Maková plnka:

  • 400 g mletého maku
  • cca 6 PL cukru (prispôsobte podľa chuti)
  • 1 dl mlieka
  • kôra z 1 citróna
  • 1 balíček vanilkového cukru

Jablková plnka:

  • 2 kg jabĺk (ideálne kyslejšie, napr. zelené zlaté)
  • cca 3 PL cukru (alebo podľa chuti)
  • 1 ČL mletej škorice

Čokoládová poleva:

  • 100 g tmavej čokolády
  • 2 PL oleja

Postup:

Cesto:
Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na 3 rovnaké bochníky (najlepšie odvážiť na váhe), zabaľte ich do alobalu a nechajte chladiť v chladničke, kým pripravíte plnky.

Jablková plnka:
Jablká ošúpte a nastrúhajte. Zmiešajte ich s cukrom a škoricou a krátko poduste na pare alebo miernom ohni, kým nepustia šťavu a mierne nezmäknú. Po vychladnutí ich preceďte cez sitko, aby sa odstránila prebytočná tekutina.

Maková plnka:
Mletý mak zmiešajte s cukrom. Zalejte horúcim mliekom, pridajte citrónovú kôru a vanilkový cukor. Dobre premiešajte a nechajte chvíľu postáť.

Zostavenie koláča:
Prvý bochník cesta rozvaľkajte na veľkosť plechu (cca 25×35 cm) a položte ho na dno plechu bez potreby vymastenia.
Naneste polovicu makovej plnky a na ňu polovicu jablkovej plnky.
Prikryte druhým plátom cesta a rovnakým spôsobom rozložte zvyšné plnky.
Na záver prikryte tretím plátom cesta. Povrch koláča poprepichujte špajdľou až po dno, aby mohla para unikať.

Pečenie:
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým koláč nezíska zlatohnedú farbu. Nechajte mierne vychladnúť.

Poleva:
Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli, pridajte olej a dobre premiešajte. Vlažný koláč polejte pripravenou polevou a rovnomerne ju rozotrite.

Koláč nechajte odstáť ideálne cez noc – chute sa krásne prepoja a výsledok bude ešte lepší.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*