Babičkina štrúdľa.

Je  fantastická, naučila ma ju moja prababka. Je jednoduchšia ako  ťahaná  štrúdľa, ale stále výdatná a veľmi chutná.

Suroviny:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 1 šálka kyslej smotany

Na prekrytie:

  • 100 g hladkej múky
  • 100 g tuku alebo margarínu

Na potieranie:

  • kyslá smotana zmiešaná s trochou oleja

Náplň:

  • podľa chuti (tvaroh, jablká, čerešne, mak, orechy…)

Postup:

Príprava cesta:

Zmiešajte múku, soľ, vajce a kyslú smotanu. Vypracujte hladké cesto a rozvaľkajte ho na hrúbku približne 0,5 cm.

Príprava polevy:

Vlažný tuk alebo margarín zmiešajte so 100 g múky. Natrite túto zmes na rozvaľkané cesto.

Rolovanie a chladenie:

Cesto zrolujte po dlhšej strane ako roládu. Dajte ho na chvíľu stuhnúť do chladničky (môžete aj vynechať a pracovať s ním  hneď).

Tvarovanie štrúdlí:

Stuhnuté cesto rozdeľte na 4 časti. Každú časť rozvaľkajte na tenký plát, do stredu naneste plnku, navrch pridajte trochu kyslej smotany a zrolujte.

Pečenie:

Štrúdle uložte na vymastený a múkou vysypaný plech. Vrch potrite kyslou smotanou zmiešanou s olejom. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 30–35 minút (s ventilátorom), kým povrch krásne nezružovie.

Tipy na plnku.

Tvarohová, jablková, čerešňová, maková… Použite to, čo máte najradšej!

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*