
Ingrediencie:
✦500 g hladkej múky
✦200 ml mlieka
✦1 kocka čerstvého droždia alebo 1 vrecúško sušeného droždia
✦50 g cukru
✦5 žĺtkov
✦60 g mäkkého masla
✦1 štipka soli
✦1 ČL strúhanej citrónovej kôry
✦olej na vyprážanie
✦džem (podľa chuti marhuľový, čerešňový alebo slivkový) na plnenie.
Postup:
➔Mlieko jemne zohrejte (približne na 37°C) a rozpustite v ňom droždie.
➔V malej miske zľahka vyšľahajte žĺtky.
➔Múku preosejte do veľkej misy. Pridajte cukor, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. K múke pridajte zmes mlieka a droždia, žĺtky a mäkké maslo. Všetko dobre vymiesite na hladké cesto. Cesto by malo byť mäkké, elastické a nelepivé. Ak je príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
➔Cesto prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
➔Vykysnuté cesto krátko premiešajte a rozdeľte ho na 12 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujte malú guľu, jemne ju sploštite a položte ju na pomúčenú utierku. Dbajte na to, aby medzi šiškami bol dostatočný priestor( aby sa nedotýkali). Guľôčky cesta prikryte a nechajte kysnúť ešte 20-30 minút.
➔Olej (alebo tuk na vyprážanie) zohrejte vo veľkom hrnci na 170-180°C.
➔Opatrne vložte šišky do horúceho oleja a vyprážajte, kým nezískajú zlatohnedú a chrumkavú farbu. Šišky pravidelne otáčajte. Hotové šišky vyberte dierovanou lyžicou a nechajte ich odkvapkať na plechu vystlanom kuchynským papierom.
➔Keď šišky trochu vychladnú, pomocou cukrárskeho vrecka a tenkej špičky naplňte do stredu lekvár (napr. čerešňový, slivkový alebo nutellu).
Pred podávaním šišky poprášte práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply