Babičkine rohlíčky z kyslej smotany pripravené za 20 minút! Na raňajky s maslom ku káve chutia najlepšie!

Už ste niekedy ochutnali dobrotu, ktorá Vám zaručene obrátila život hore nohami? Ak nie, tak to ste ešte zrejme nikdy neochutnali rožteky, ktoré Vás svojou jemnosťou a chuťou úplne dostanú. Ľahkosť a jemnosť cesta je tak neskutočná, že už nikdy nebudete chcieť jesť nič iné. Ihneď si ich zamilujete, a budete ich piecť na na všetky oslavy, pretože s nimi zo ženiete zaručený úspech.

Potrebujeme:

2 hrnčeky hladkej múky

2 hrnčeky polohrubej múky

1 hrnček vlažného mlieka

125 g rozpusteného masla

Citrónová kôra z 1 citróna

1 kocka (čerstvé) droždie

2 lyžičky soli

3 lyžice cukor kryštálový

3 vajcia

200 ml kyslá smotana

Náplne (nemusí byť):

Jablková plnka:

4-5 ks jablká, cukor a škorica

Orechová plnka:

Mleté orechy, cukor, 1-2 dl mlieka

Plnku môžete vyskúšať aj tvarohovú, makovú alebo lekvárovú

Na potretie:

2 žĺtky + 2 lyžice mlieka

Postup:

Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, vajíčka, kyslú smotanu, nastrúhanú citrónovú kôru. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 2 PL múky a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť kvások. Vykysnutý kvások pridáme k múke a tiež aj rozpustené maslo.

Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré je lepivé, netreba sa báť, vždy ruku pomúčime. Miesime aspoň 10 minút, dáme na teplé miesto vykysnúť.

Zatiaľ si pripravíme plnky: jablká nastrúhame, zmiešame s cukrom a škoricou. Na orechovú zalejeme orechy horúcim mliekom, pridáme cukor. Rovnako postupujeme aj pri makovej plnke.

Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 8 bochníkov. Následne rozdelíme na menšie bochníky, z ktorých urobíme 3-4 menšie bochníky.

Každý bochník rozvaľkáme do kruhu. Tvorítkom alebo nožom urobíme zárezy vo vrchnej polovici cesta. Na spodnú stranu dáme plnku. Jablká pomocou lyžice zbavíme šťavy, aby nám netiekla pri pečení.

Zrolujeme, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Žĺtky rozmiešame s mliekom, rozšľaháme a potrieme rožky. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 20-25 minút do zlatista.

Zdieľajte tento skvelý recept so svojimi priateľmi! Určite si tiež radi pochutia!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*