Babičkine TVAROHOVÉ BUCHTY z najlepšieho kysnutého cesta!

Potrebujeme:

Suroviny na cesto:

  • 500 g polohrubej múky

  • 250 ml mlieka (vlažného)

  • 80 g kryštálového cukru

  • 1 kocka droždia (42 g)

  • 2 žĺtky

  • 100 g rozpusteného masla alebo tuku

  • štipka soli

  • kôra z 1 citróna (voliteľné)

  • 1 balíček vanilkového cukru

Na plnku:

  • 250 g jemného tvarohu

  • 1 vajce

  • 2–3 PL práškového cukru (podľa chuti)

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • kôra z citróna (voliteľné)

Na potretie a posypanie:

  • rozpustené maslo na potretie

  • práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Kvások:

  • Do vlažného mlieka rozmiešaj 1 ČL cukru a rozdrob droždie.

  • Nechaj vzísť kvások na teplom mieste (cca 10–15 minút).

2. Cesto:

  • Do veľkej misy preosej múku, pridaj cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a štipku soli.

  • Pridaj žĺtky, kvások a nakoniec rozpustené maslo.

  • Vymies ručne alebo mixérom hladké, elastické cesto (môže to trvať 10–15 minút).

  • Cesto prikry utierkou a nechaj kysnúť na teplom mieste 1 hodinu (kým zdvojnásobí objem).

3. Plnka:

  • V miske vymiešaj tvaroh s vajíčkom, cukrom a vanilkovým cukrom. Môžeš pridať aj trochu citrónovej kôry.

4. Formovanie buchiet:

  • Cesto rozvaľkaj na cca 1 cm hrubý plát, rozkrájaj na štvorce (cca 8×8 cm).

  • Do stredu každého štvorca daj lyžičku tvarohovej plnky.

  • Dobre uzavri (spoje stlač) a vytvaruj buchtičku.

  • Každú buchtu potri maslom a ukladaj spojom nadol na plech vyložený papierom alebo do maslom vymastenej formy.

5. Pečenie:

  • Buchty nechaj ešte 15–20 minút podkysnúť.

  • Peč v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25–30 minút, kým sú pekne zlatisté.

6. Dokončenie:

  • Po upečení ešte raz potri rozpusteným maslom.

  • Po vychladnutí posyp práškovým cukrom.


💡 Tipy:

  • Ak chceš buchty ešte šťavnatejšie, pridaj do plnky hrozienka namočené v rume.

  • Môžeš ich upiecť v pekáči tesne vedľa seba (budú mäkké), alebo na plechu s odstupmi (budú viac do chrumkava).

Zdieľajte tento recept aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*