
Niekoľko vrstiev vytvára nebesky lahodný koláč. Jemná piškóta ako obláčik, hodvábny pudingový krém, výrazné červené želé a makovo-kokosový meringue. Tento koláč vám bude každý závidieť.
Biskupská torta s kokosovo-makovou pusinkou a čerešňovým želé.
Ingrediencie:
Piškótové cesto:
- 80 g pšeničnej krupičnej múky (typ 450)
- 25 g zemiakového škrobu
- 4 vajcia
- 80 g cukru
Želé vrstva.
- 2 balíčky čerešňového želé
- 500 ml vriacej vody
- 1 pohár džemu z čiernych ríbezlí (cca 410 g)
Kokosovo-maková pusinka.
- 4 bielky
- 220 g cukru
- 150 g nemletého maku
- 70 g kokosových vločiek
Pudingový krém.
- 700 ml mlieka
- 2 balíčky vanilkového pudingu bez cukru (2 × 40 g)
- 20 g pšeničnej hladkej múky
- 4 žĺtky
- 100 g cukru
- 200 g masla alebo margarínu
Punč na zvlhčenie piškóty.
- 150 ml prevarenej vody
- 2 PL cukru
Čokoládová poleva.
- 1 tyčinka mliečnej čokolády
- 3 PL mlieka
Postup:
1. Piškótové cesto.
Bielky vyšľaháme do tuhého snehu. Postupne po lyžiciach pridávame cukor a šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Po jednom zašľaháme žĺtky. Preosejeme múku a škrob a ručne ich vmiešame do vajíčkovej zmesi.
Cesto vylejeme do formy (24 × 38 cm) vystlanej papierom na pečenie.
Pečieme 15–20 minút pri 160–170 °C (horný a dolný ohrev). Skontrolujeme špajľou.
Po upečení necháme 15 minút v zatvorenej a potom 15 minút pri otvorenej rúre dôjsť. Necháme úplne vychladnúť.
Opatrne odstránime kôrku z vrchu piškóty.
2. Želé vrstva.
Želé rozpustíme v 500 ml vriacej vody. Pridáme ríbezľový džem a dobre premiešame. Necháme čiastočne vychladnúť a zhustnúť.
3. Kokosovo-maková pusinka.
Bielky so štipkou soli vyšľaháme do tuhého snehu. Postupne po lyžiciach pridávame cukor, po každej lyžici šľaháme cca 1 minútu.
Ručne primiešame kokosové vločky a potom mak.
Zmes rozotrieme do rovnakej formy (24 × 38 cm), uhladíme a pečieme 25–30 minút pri 180 °C.
Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Pusinka je krehká – manipulujeme opatrne.
4. Pudingový krém.
600 ml mlieka privedieme do varu.
Žĺtky vyšľaháme do peny, pridáme cukor, potom zvyšné mlieko (100 ml), puding a múku.
Do vriaceho mlieka za stáleho miešania pomaly prilievame žĺtkovú zmes. Varíme, kým zmes nezhustne a nezačne bublať. Prikryjeme fóliou alebo alobalom a necháme vychladnúť.
Maslo vyšľaháme do peny a po častiach doň vmiešavame vychladnutý puding. Miešame, kým krém nie je hladký.
5. Zostavenie torty.
Do vyčistenej formy vložíme vychladnutú piškótu a rovnomerne ju zvlhčíme punčom. Na piškótu natrieme pudingový krém a uhladíme.
Na krém rozotrieme želé z ríbezlí a necháme mierne zatuhnúť. Ak je želé ešte tekuté, necháme plech krátko v chladničke.
Na želé položíme kokosovo-makovú pusinku.
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s mliekom a lyžičkou vytvoríme pozdĺžne a priečne čiary. Hotový koláč necháme odležať v chladničke aspoň 12 hodín.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply