BISKUPSKÉ REZY.

Niekoľko vrstiev  vytvára nebesky lahodný koláč. Jemná piškóta ako obláčik, hodvábny pudingový krém, výrazné červené želé a makovo-kokosový meringue. Tento koláč  vám bude každý závidieť.

Biskupská torta s kokosovo-makovou pusinkou a čerešňovým želé.

Ingrediencie:

Piškótové cesto:

  • 80 g pšeničnej krupičnej múky (typ 450)
  • 25 g zemiakového škrobu
  • 4 vajcia
  • 80 g cukru

Želé vrstva.

  • 2 balíčky čerešňového želé
  • 500 ml vriacej vody
  • 1 pohár džemu z čiernych ríbezlí (cca 410 g)

Kokosovo-maková pusinka.

  • 4 bielky
  • 220 g cukru
  • 150 g nemletého maku
  • 70 g kokosových vločiek

Pudingový krém.

  • 700 ml mlieka
  • 2 balíčky vanilkového pudingu bez cukru (2 × 40 g)
  • 20 g pšeničnej hladkej  múky
  • 4 žĺtky
  • 100 g cukru
  • 200 g masla alebo margarínu

Punč na zvlhčenie piškóty.

  • 150 ml prevarenej vody
  • 2 PL cukru

Čokoládová poleva.

  • 1 tyčinka mliečnej čokolády
  • 3 PL mlieka

Postup:

1. Piškótové cesto.

Bielky vyšľaháme do tuhého snehu. Postupne po lyžiciach pridávame cukor a šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Po jednom zašľaháme žĺtky. Preosejeme múku a škrob a ručne ich vmiešame do vajíčkovej zmesi.

Cesto vylejeme do formy (24 × 38 cm) vystlanej papierom na pečenie.

Pečieme 15–20 minút pri 160–170 °C (horný a dolný ohrev). Skontrolujeme špajľou.

Po upečení necháme 15 minút v zatvorenej a potom 15 minút pri  otvorenej rúre dôjsť. Necháme úplne vychladnúť.

Opatrne odstránime kôrku z vrchu piškóty.

2. Želé vrstva.

Želé rozpustíme v 500 ml vriacej vody. Pridáme ríbezľový džem a dobre premiešame. Necháme čiastočne vychladnúť a zhustnúť.

3. Kokosovo-maková pusinka.

Bielky so štipkou soli vyšľaháme do tuhého snehu. Postupne po lyžiciach pridávame cukor, po každej lyžici šľaháme cca 1 minútu.

Ručne primiešame kokosové vločky a potom mak.

Zmes rozotrieme do rovnakej formy (24 × 38 cm), uhladíme a pečieme 25–30 minút pri 180 °C.

Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Pusinka je krehká – manipulujeme opatrne.

4. Pudingový krém.

600 ml mlieka privedieme do varu.

Žĺtky vyšľaháme do peny, pridáme cukor, potom zvyšné mlieko (100 ml), puding a múku.

Do vriaceho mlieka za stáleho miešania pomaly prilievame žĺtkovú zmes. Varíme, kým zmes nezhustne a nezačne bublať. Prikryjeme fóliou alebo alobalom a necháme vychladnúť.

Maslo vyšľaháme do peny a po častiach doň vmiešavame vychladnutý puding. Miešame, kým krém nie je hladký.

5. Zostavenie torty.

Do vyčistenej formy vložíme vychladnutú piškótu a rovnomerne ju zvlhčíme punčom. Na piškótu natrieme pudingový krém a uhladíme.

Na krém rozotrieme želé z ríbezlí a necháme mierne zatuhnúť. Ak je želé ešte tekuté, necháme plech krátko v chladničke.

Na želé položíme kokosovo-makovú pusinku.

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s mliekom a lyžičkou vytvoríme pozdĺžne a priečne čiary. Hotový koláč necháme odležať v chladničke aspoň 12 hodín.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*