Boci koláč ako od babičky: Nadýchaný, kakaový a neodolateľný.

Ak hľadáte koláč, ktorý spája jemné tvarohové sústo s nadýchaným kakaovým cestom, tento retro Boci szelet vás určite nesklame. Je jednoduchý na prípravu a chutí presne tak, ako si pamätáte z detstva.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 3 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 dl rastlinného oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1,5 dl mlieka
  • 220 g polohrubej múky
  • 2 PL kakaového prášku
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • štipka soli

Na tvarohovú plnku:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 4 PL krupice

Postup prípravy:

Pripravte si tvarohovú plnku:

V miske vyšľahajte vajce s kryštálovým aj vanilkovým cukrom. Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu a krupicu. Na záver vmiešajte tvaroh, ktorý ste si predtým vidličkou dobre rozdrvili. Odložte bokom a nechajte chvíľu odstáť.

Pripravte cesto:

V jednej miske zmiešajte suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a kakaový prášok.
V druhej miske vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte olej a citrónovú šťavu a dôkladne premiešajte. Potom striedavo pridávajte mlieko a múčnu zmes, až kým nezískate hladké cesto.

Pečenie:

Hotové cesto nalejte do plechu (cca 30 × 23 cm), ktorý ste vystlali papierom na pečenie.
Lyžicou nanášajte tvarohovú plnku rovnomerne po povrchu cesta – vytvorí sa krásne mramorovanie.
Koláč vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 170 °C a dopečte ešte približne 15 minút, alebo kým nebude povrch jemne zlatistý.

Podávanie:

Koláč nechajte vychladnúť, potom ho nakrájajte na kocky. Výborne chutí samotný, ale aj s jemným popraškom práškového cukru.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*