Červená repa sa najskôr začala pestovať v Stredomorí, dnes je to zelenina, ktorú nájdeme na tržniciach a v obchodoch v celej Európe. Konzumuje sa ako kompót, používa sa do šalátov, do nátierok a vynikajúca je tiež v zeleninových polievkach.
Cviklový elixír zdravia
„Keď som začala piť cviklovú šťavu, je účinky som spozorovala už po dvoch týždňoch užívania,“ hovorí Beáta (50), ktorá trpí bolesťami chrbta a kĺbov, má niekoľko kilogramov navyše a ešte aj ďalšie problémy, o ktorých ani nechce hovoriť. „Lepšie sa mi vstávalo, nebola som už taká dolámaná a ustúpili mi aj bolesti chrbta. Celkovo som sa akosi lepšie cítila.“
Keďže je surová cvikla dosť agresívna, Beáta si spolu s ňou odšťavovala aj mrkvu a jablká. „Recept je jednoduchý, odšťavím si polovicu očistenej cvikly, 2 väčšie mrkvy a 4 – 5 menších jabĺk,“ diktuje nadšene Beáta. „Každé ráno som si dala poldeci, po dvoch týždňoch som dávku zvýšila na deci. Takúto šťavu môžete piť stále a dlhodobo. Odporúčam ju každému, účinky zistíte na vlastnej koži.“
Pomocník onkológov pri rakovine
Červená repa podporuje imunitu a onkológovia ju odporúčajú ako prevenciu proti rakovine. Aj počas chemoterapie je výraznou vzpruhou pre oslabené telo. Buľva červenej repy je vďaka svojim rastlinným pigmentom a bielkovine zvanej betanín jedinečným prírodným cytostatikom, pomáha tak likvidovať rakovinové bujnenie a niektoré druhy leukémie. Zložky v červenej repe potom pomáhajú pri renovácii poškodených buniek.
Červená repa je zdrojom cenných látok. Obsahuje:
– vlákninu – podporuje pravidelné vyprázdňovanie, znižuje cholesterol
– vitamín E – pôsobí na celkovú regeneráciu organizmu, spomaľuje starnutie
– meď, zinok- podporujú pevnosť nechtov a vlasov
– draslík, horčík, vápnik – zabraňujú prekysleniu organizmu, majú blahodarný vplyv pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi
– kremík – je nevyhnutný pre pevnosť väzív a pružnosť ciev
– železo – podieľa sa na krvotvorbe, pomáha pri anémii
– kyselinu listovú – podieľa sa správnej funkcii kardiovaskulárneho systému, podporuje rast buniek a tkanív
– jód, kobalt – odporúčajú sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek
– vitamíny skupiny B – uplatňujú sa pri látkovej premene
– vitamín C – je vhodným posilňovačom obranyschopnosti
Na všetky choroby
Cvikla bola uznávaným liekom už v starovekom lekárstve, jej liečivé účinky sa využívajú:
– pri problémoch s pečeňou a obličkami
– v prevencii proti rakovine
– pri nadváhe, je vhodná pri diétach aj odtučňovacích kúrach
– uľahčuje liečbu chrípky a nachladnutia
– zmierňuje infekcie dýchacích ciest
– pomáha pri črevných a žalúdočných problémoch, predchádza zápche
– zbavuje organizmus toxických látok
– obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu
– znižuje tlak – šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku
– lieči ekzémy
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Leave a Reply