Tĺčik na mäso je pravdepodobne v každej kuchyni. Zvyčajne ho používame na prípravu bravčových kotletiek.
V mnohých domácnostiach môžete v nedeľu ráno počuť zvuk tĺčika na mäso, ktorá rozbíja bravčové karé. To je už tradícia v mnohých domácnostiach. Táto základná pomôcka má však dve celkom odlišné strany. Pravdepodobne ste tomu nevenovali veľkú pozornosť. A to je veľká chyba, pretože v závislosti od textúry špičky tĺčika budete môcť lepšie pripraviť konkrétne mäso.
Na čo slúžia dve rôzne strany tĺčika na mäso?
Mäso na bravčové kotlety sa zvyčajne rozbije špičkou, ktorá sa podobá na mriežku. Bravčové mäso dobre rozbije a formuje ho na ploché plátky (niekedy kotlety dosiahnu skutočne obrovský priemer). Okrem toho mriežka mäso zmäkčí, takže pri jedle nenarazíte na tvrdé kúsky.
reklama
Stojí však za to pozrieť sa aj na špičku, ktorá sa skladá z pozdĺžnych drážok. Na čo sa najlepšie hodí? Najlepšie je použiť ho na prípravu hovädzieho mäsa. Toto mäso je charakteristické tým, že jeho silné a dlhé vlákna sa vplyvom teploty zmenšujú. Potom sa stanú tvrdými. Paličková strana s pozdĺžnymi drážkami stlačí a sploští mäso. Vďaka tomu si po tepelnom spracovaní zachová jemnú štruktúru.
Ako urobiť dokonalé bravčové kotlety?
- Vyberte si bravčové karé s ružovou farbou. V ideálnom prípade by mal byť trochu prerastený tukom.
- Kotleta by nemala byť príliš tenká. Optimálna hrúbka je cca 2 cm.
- Pri rozbíjaní kotletiek mäso zakryte kúskom fólie. Vďaka tomu kúsky bravčového mäsa nebudú lietať po celej kuchyni.
- Aby boli kotlety mäkké a šťavnaté, stojí za to ich namočiť najmenej na dve hodiny do mlieka. Pridajte k nemu cibuľu a svoje obľúbené korenie.
- Dôležitý je aj trojobal. Aby boli rezne chrumkavé, vždy obaľte kúsky mäsa najskôr v múke a až potom vo vajci a strúhanke.
- Samozrejme, najlepšie bravčové kotlety kotlety sa vyprážajú v bravčovej masti. Môžete ju však nahradiť pretopenym maslom alebo olejom.
Sú pre Vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply