Veľmi chutný a dekoratívny koláč, ideálny pre hosti!
Suroviny:
Na cesto:
- 6 vajec
- štipka soli
- 3 dl mlieko
- 2 dl olej
- 220 g múky
- 300 g cukru
- 70 g nesladeného kakaového prášku
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 1 vrecúško na prášok do pečiva
Krém:
- 150 g bielej čokolády
- 120 g strúhaného kokosu
- 5 dl mlieka
- 2 žĺtky
- 1 čajová lyžička jedlého škrobu
- 150 g cukru
- 3 dl smotany
- 150 g čerešní (kompót)
- 1 vrecúšková želatína
Na vrch
- 50 g strúhaného kokosu
- 2 vrecká vanilkového cukru
Postup:
Zmiešajte žĺtky s cukrom do peny, pridajte mlieko a olej, dobre premiešajte. Primiešajte múku, vanilkový cukor, kakao a prášok do pečiva. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh a jemne ju zapracujte do žĺtkovej hmoty. Cesto rozdelíme na dva plechy vystlané papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňov asi 15 minút. necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie.
Nalejte mlieko do nádoby, pridajte strúhaný kokos a priveďte do varu, potom premiešajte čokoládu polámanú na kúsky. Neustále miešame, kým sa čokoláda neroztopí, potom odstránime z tepla. Necháme mierne ochladnúť. Zmiešajte žĺtky s cukrom do peny, pridajte vanilku a škrob. Pridajte do mliečnej zmesi začnite opäť variť na miernom ohni. Potom nechajte vychladnúť. Želatína sa rozpustí v 3 polievkových lyžiciach vody a primieša sa do krému. Necháme vychladnúť. Vyšľahajte smotanu a pridajte do studeného krému, dajte do chladničky na pol hodiny. Do polovice krému zmiešajte scedené čerešne bez kôstok, rozotrite na spodný plát. Zakryjeme ho druhým platom a rozotrieme naň zvyšný krém a posypeme vanilkovým cukrom a strúhaným kokosom.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply