Suroviny:
Cesto:
- 350 g jemnej múky
- 200 g margarínu alebo maslo izbovej teploty
- pol prášku do pečiva
- 100 g práškového cukru
- štipka soli
- 2 žĺtka
- 2 lyžice kyslej smotany (ak je to potrebné)
Maková plnka:
- 200 g mletého maku
- 80 g cukru
- Kôra z 1 citróna
- 2 dl horúceho mlieka
- 7 lyžíc krupice
- 4 lyžice marhuľového džemu
- 2 bielka
Čerešňová plnka:
- 1 pohár čerešňový kompót bez kôstok
- 80 g cukru
- 2 ČL vanilkového pudingového prášku
Na vrch:
1 vajce na natieranie
Postup:
Zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva, pridáme práškový cukor. Potom do zmesi primiešame margarín a rozdrvíme so suchými prísadami. Pridáme 1 lyžicu kyslej smotany a vymiešame cesto. Ak je to potrebné, pridajte viac kyslej smotany. Cesto odložíme do chladničky, kým si pripravíme náplne.
Zmiešame mak, cukor a citrónovú kôru, potom pridáme horúce mlieko a dobre premiešame. Medzitým vyšľahajte bielky na tuhý sneh, pridajte krupicu a džem a nakoniec jemne primiešajte sneh z bielkov.
Čerešňový kompót nalejte do menšej nádoby spolu so šťavou a potom sa rozmixuje ručným mixérom. Primiešajte pudingové prášok a cukor, potom varte do husta. Nechajte vychladnúť.
Papier na pečenie položíme na spodok plechu na pečenie. Cesto rozdelíme na dve polovice a jednu polovicu rozvaľkáme a položíme na spodok plechu, na cesto navrstvíme makovú náplň a zarovnáme, na to navrstvíme čerešňovú náplň, zarovnáme a prikryjeme druhým platom cesta.
Vrch natrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C do zlatohnedá asi za 35-40 minút. Necháme úplne vychladnúť, najlepšie celú noc! Iba po úplnom vychladnutí sa dá úhľadne nakrájať na pekné rezy! Dobrú chuť!
Leave a Reply