Počas zimného obdobia potrebujeme dobrú imunitnú viac ako kedykoľvek predtým. A práve cesnak je ten prostriedok, ktorý nielenže zasadí rozhodujúci úder vírusom a baktériám, ale tiež posilní celé telo.
Cesnak má obzvlášť priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Allicín, obsiahnutý v cesnaku, pomáha znižovať hladinu cholesterolu, krvný tlak, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, znižuje riziko aterosklerózy.
Pre mnohých je prekážkou používania cesnaku zlý dych. Ponúkame recept na cesnakovú krémovú polievku, po ktorej môžete bezpečne ísť aj na rande!
Cesnaková polievka
PRÍSADY
- 2 veľké hlávky cesnaku
- 2 PL masla
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 veľké žiarovky
- 1,5 l kuracieho vývaru
- štipka sušeného tymiánu
- 1/2 lyžičky sušeného zázvoru alebo kúska čerstvého (veľkosť falangy ukazováka)
- 400 g predvarených zemiakov v uniforme
- soľ, korenie
- 100 ml krému
- šťava z 1/2 citróna (voliteľné)
PRÍPRAVA
- Predhrejte rúru na 180 ° C. Olúpané plátky cesnaku rozložte na plech, pokvapkajte rastlinným olejom a pečte 45 minút.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a opečieme na masle, posypané tymiánom a zázvorom (nastrúhajte čerstvý zázvor).
- Pridajte do cibule upečený cesnak a nechajte ich na ohni ďalšie 2-3 minúty.
- Opečenú cibuľu a cesnak preložíme do hrnca, zalejeme kuracím vývarom a privedieme do varu.
- Pridajte ošúpané a nakrájané varené zemiaky. Polievku rozmixujte mixérom.
- Polievku dochutíme soľou a korením a nalejeme smotanu do hrnca. Opäť priveďte do varu.
- Odstráňte krémovú polievku z tepla, nalejte na taniere a ak je to potrebné pridajte citrónovú šťavu.
Toto jedlo si zamilujete! Liečba chrípky a nachladnutia takouto polievkou sa zmení na gastronomické potešenie. Na preventívne účely pridajte cesnak do mäsa, dusenej zeleniny, polievok, omáčok.
Potešte svojich priateľov a podeľte sa s nimi o recept! Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply