CESTO MÄKKÉ AKO BAVLNKA: Najlepšie veterníčky, aké ste kedy jedli!

Ingrediencie:

Na cesto

  • 2,5 dl vody
  • 125 g margarínu
  • 150 g hladkej múky
  • 2 lyžice cukru
  • štipka soli
  • 4 ks vajcia

Krém 1:

  • 1/2 l mlieka
  • 200 g cukru
  • 2 ks žĺtka
  • 4 lyžice kukuričný škrob
  • 2 baličky vanilkového cukru
  • 100 ml smotana na šľahanie

Krém 2 :

250 ml rastlinná šľahačka

Postup:

Vodu, soľ a práškový cukor dáme variť, pridáme margarín a necháme ho roztopiť, potom  pridáme múku a na miernom ohni miešame asi 3 minúty pokiaľ sa cesto nebude odlepovať od dna  hrnca. Odstavíme a necháme mierne  vychladnúť(asi pol hodinku). Potom do zmesi  po jednom zašľaháme vajcia, keď je jedno vajce dobre zašľahané, môžeme pridať ďalšie vajce, takto postupne primiešame všetky vajcia.  Cesto  dáme do cukrárskeho vrecka s hviezdičkovou špičkou a striekame na vymastený plech veterníky.  Pred tým ako ich dáme piecť, trochu ich  pokropíme vodou!

Pečieme ich vo vyhriatej rúre najskôr  pri 200°C asi 15 minút, potom teplotu znížime na 170°C a pečieme ešte asi 10-15 minút do ružova. Počas pečenia neotvárame rúru.

Upečené veterníky necháme vychladnúť.

Krém 1:

Žĺtka zmiešame s trochou mlieka, vanilkovým cukrom a kukuričným škrobom, dobre vymiešame do hladka. Zvyšné mlieko s cukrom dáme variť, keď začne vrieť pridáme vymiešanú žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding, prikryjeme fóliou a necháme necháme vychladnúť.

150  ml smotany na šľahanie vyšľaháme do tuha a zmiešame s vychladnutým pudingom.

Krém 2:

Rastlinnú šľahačku vyšľaháme do tuha.

Vychladnuté veterníky rozkrojíme na polovicu. Na spodnú polovicu veterníka nastriekane pudingový krém na to nastriekame dobre vyšľahanú šľahačku a na vrch dáme druhú polovicu veterníka. Veterník môžeme posypať práškovým cukrom.

Náš tip:

Zo 100 g kryštálového cukru upálime svetlý karamel a primiešame asi pol decilitra  mlieka, podľa toho akú hustú chceme mať polevu. Touto polevou môžeme veterníky poliať.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*