Chcete znížiť riziko vzniku rakoviny? Jedzte každý deň týchto 6 potravín…

6 potravín, ktoré majú silné protirakovinové účinky…

Výhra nad rakovinou začína s potravinami, ktoré každý deň konzumujete. Možno budete prekvapení, ale mnohé z jedál s protirakovinovými účinkami sa zrejme už nachádzajú vo vašej kuchyni.

Bez ohľadu na to, ako vás budú pokúšať iné nezdravé dobroty, je dobré sa pridržiavať jedálnička, na ktorom sa nachádzajú jedlá bojujúce s rakovinou.

Začať môžete s nasledujúcimi 6 potravinami, z ktorých by ste každý deň mali zjesť aspoň jedno.

1. Mastné ryby

Rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Tieto tuky sú veľmi silnými protizápalovými látkami, ktoré chránia telo pred nebezpečnými hormónmi produkovanými počas zápalov.

Hodnotný je hlavne tuk z rýb ako divoký losos (nie z farmy), makrela, tuniak, sleď a sardinky.

Okrem samotných omega-3 mastných kyselín obsahuje rybí tuk aj ďalšie silné protirakovinové látky, ako napríklad vitamín A a D.

2. Huby

Huby sa používajú v tradičnej čínskej medicíne už veľmi veľa rokov. Ich najčastejšie využitie je na vyvažovanie imunitného systému a na pomoc pri zlepšovaní funkcií telesných orgánov.

Ide hlavne o medicínske huby ako:

  • Maitake
  • shiitake
  • Portobello
  • Agaricus Blazei Marrai
  • Hliva ustricová
  • Čaga (Zrzek šikmý)

Všetky z nich obsahujú veľmi cenné látky zvané beta-glukány, ktoré sa považujú za priamu výživu bielych krviniek, teda hlavných predstaviteľov imunitného systému.

Ukázalo sa, že dokážu tiež výrazne znížiť výskyt nežiaducich účinkov konvenčnej onkologickej liečby (chemoterapia a ožarovanie), ako sú nevoľnosti či vypadávanie vlasov.

Dokonca sa v štúdiách ukázalo, že ich vplyvom došlo k zmenšeniu nádorov až o 70%.

3. Purpurové potraviny

Potraviny s purpurovou farbou sú pre vaše zdravie veľmi prínosné.

Tmavo purpurové hrozno, purpurový baklažán, čučoriedky, červená repa, slivky a čerešne, všetky obsahujú obrovské množstvo antokyanínov. Antokyány sú známe tým, že zabíjajú rakovinové bunky. Tiež podporujú činnosť vnútorných orgánov a zvyšujú imunitu.

4. Semená a orechy

Orechy, ako napríklad mandle alebo para orechy, obsahujú selén, ktorý je silným protinádorovým agentom.

Takéto slnečnicové alebo tekvicové semienka sú zase bohaté na vitamín E a zinok.

Vitamín E posilňuje váš imunitný systém, zatiaľ čo zinok napomáha absorbcii vitamínu C a plní tiež niekoľko ďalších dôležitých funkcií pri podpore imunity.

5. Čaj z čajovníka (čierny, zelený)

Čaj z čajovníka obsahuje látky známe ako katechíny. Ide o zlúčeniny, ktoré zastavujú rast nádorových buniek a chráni pred genetickými mutáciami, ktoré by mohli viesť k rakovine.

Ukázalo sa, že pravidelná konzumácia zeleného čaju znižuje riziko rakoviny žalúdka v porovnaní s tými, čo ho nepijú. Štúdia tiež zistila, že pravidelní popíjači čaju majú znížené aj riziko rakoviny prsníka, hrubého čreva, prostaty, vaječníkov a pľúc.

Okrem zeleného čaju majú protirakovinové účinky aj ostatné druhy čajov – biely, čierny či oolong zelený.

6. Žltá a červená paprika

Žltá a červená paprika je plná vitamínu C, beta-karoténu a ďalších prospešných látok s protirakovinovými účinkami, ktoré posilňujú váš imunitný systém a neutralizujú toxíny.

Ďalšími zdrojmi hodnotných látok s protinádorovým účinkom sú aj sladké zemiaky, mrkva a sušené marhule (nesírené).

Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojou rodinou a priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*