
Taký v obchode nekúpite!
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 1 PL oleja
- 1,5 dl vody
- 1 dl mlieko
- 2 PL kyslá smotana
- 3 ČL soľ
- 25 g droždie
- 1 lyžička cukor
- 2 hrsti medvedí cesnak
- 1 PL sezam
Postup:
Do vlažného mlieka a cukru rozdrobíme droždie a necháme pár minút kysnúť. Múku zmiešame so soľou. Nakrájame medvedí cesnak.
Do misky nalejte olej, pridajte kyslú smotanu a vlažnú vodu, potom aktivované droždie.
Do mokrých surovín preosejeme múku zmiešanú so soľou, pridáme nakrájaný medvedí cesnak a vypracujeme cesto. Prikryte a nechajte asi hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a dlaňou roztlačíme do obdĺžnikového tvaru. Nemalo by byť ani príliš tenké, ani väčšie ako panvica, v ktorej sa bude chlieb piecť.
Cesto pevne zvinieme ako bagel a vložíme do pekáča vystlaného papierom na pečenie, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 30 minút kysnúť. Namiesto papiera na pečenie môžete použiť aj vymastený a múkou vysypaný pekáč.
Druhýkrát vykysnuté cesto narežeme na niekoľkých miestach ostrým nožom, pokropíme studenou vodou, posypeme sezamom podľa chuti a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme v rúre 45-50 minút.
Upečený, ešte horúci chlieb postriekame studenou vodou, po niekoľkých minútach vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply